Подготвят пакет „Великденска подкрепа“

13:59, 30 мар 22 / Политика 25 1994 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пакет „Великденска подкрепа“ за най-нуждаещите се граждани, за да посрещнат по-високите цени на храните заради войната в Украйна трябва да подготвят министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика. Това обяви в началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Кирил Петков. 

„Надявам се, че следващата седмица ще предложите такъв адекватен пакет, защото е важно да подкрепим хората, когато имат нужда да посрещнат великденските празници по нормален начин“, обърна се към двамата министри Петков. Така ще се помогне на хората да посрещнат по-високите цени заради войната в Украйна.

На заседанието също така стана ясно, че се рестартира дейността на Националния съвет по антикорупция. „Заедно с министерство на вътрешните работи, министерство на правосъдието, главния инспекторат ще трябва да засилим нашите политики срещу корупцията, която знаем, е най-големият крадец на стандарта на живот в България“, посочи премиерът.

Мярката в подкрепа на бизнеса 60/40 се удължава до края на юни, въпреки че извънредното положение свършва на 1 април. Реално помощта за фирмите ще продължи следващите 3 месеца, заяви Кирил Петков, цитиран от bTV.

Кои мерки продължават и след края на извънредната епидемична обстановка

Фирмите, учредени след 1 януари 2020 г., ще имат право на средства от 60 на сто от осигурителния доход на работниците и служителите за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. При намаление с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход за октомври 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. Сред изискванията към работодателите е да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски преди 1 януари 2021 г., съобщават от правителствената служба.

Работодателите ще изплащат трудово възнаграждение на работниците и служителите, за които са получили средства, в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за октомври 2021 г.

Работодателите, кандидатстващи за изплащане на средства за май 2022 г., могат да подават заявления до 10 юни 2022 г. За месец юни работодателите ще кандидатстват при условията, по реда и в сроковете за май 2022 г. Финансовите средства ще се превеждат на работодателя по банков път от Националния осигурителен институт. Информация за условията и реда за кандидатстване ще бъде публикувана на интернет страницата на Агенцията по заетостта и обявена в дирекции „Бюро по труда“.

Постановлението влиза в сила от 1 март 2022 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама