Колекторите няма да ни звънят късно и да начисляват такси

14:33, 30 мар 22 / Политика 25 1361 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерски съвет е приел дългоочаквания Закон за колекторските фирми, обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Вярваме, че с него решаваме един също дълго отлаган проблем, както и въпроса с дългогодишния тормоз и натиск върху хиляди потребители. Много пъти е правен опит този закон да бъде разглеждан в Народно събрание, но винаги се е препъвал. Допускам заради много съществени финансови интереси, тъй като става въпрос за оборот от около 4 млрд. лв.“, коментира Нинова.

„Преписва лошо и избирателно“: Манолова обвини Нинова в лобизъм

„Радвам се, че с правителството имаме политическата воля и категоричност, за да решим този проблем. Още днес законът ще тръгне към Народното събрание. Също така, вярвам, че ще бъде приет от Народното събрание, защото е предварително консултиран с четирите парламентарни групи от управляващото мнозинство, консултиран е с множество потребителски организации, с омбудсмана. Направихме много широко обществено обсъждане, благодаря на всички колеги и експерти, които се включиха в изработването на закона“, каза още тя.

Какво съдържа законът?

- Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация, до сега нямаше такава и абсолютно своеволно и от юридически, и от физически лица се събираха вземания. 

- Колекторските фирми ще трябва да имат капитал от 500 000 лв., както и застраховка професионална отговорност, ако нанесат щета или вреда на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка. 

- В ръководството на колекторските фирми трябва да има само неосъждани лица и такива, срещу които не се водят наказателни дела. 

- Колекторите ще са длъжни преди да престъпят към каквото и да е действие да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си. 

- Длъжникът ще има право да оспори това търсене. 

- Колекторските фирми ще бъдат задължени да не звънят и да не упражняват натиск и каквато и да е интервенция върху хората от 20.00 до 7.00 часа., както и в почивни, и в празнични дни. Следващото позвъняване да бъде не по-рано от два дни, без облепване на обществени места - домовете, блоковете на хората, с информация за техните задължения. 

- Колекторите няма да имат право да искат по-голяма сума от тази, която е в първоначалното задължение, т. е нямат право да начисляват онези много такси и комисионни, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Само основното задължение и единствено лихвите за забавяне, които са законната лихва. 

Законът предвижда при неизпълнение при тези задължения да има сериозни санкции и глоби. Глоба за физически лица от 5- до 15 хил. лв., за юридически и еднолични търговци от 10 до 50 хил. лв., съобщиха от министерството.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама