Трифонов: Северна Македония не е нормална държава

15:55, 30 мар 22 / Политика 25 1396 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Facebook.

Публикуваме поста без редакторска намеса:

„Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната. Според тази служба резултатите са следните:  54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% - турци, 1,18% - сърби, 0,87% - босненци, 0,34% - власи.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

Българите в Македония - малко повече от египтяните

При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.

Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава.

Говоря само по пътя на логиката - ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани. 

Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:03, 30 мар 22

Македонците си живяха по време на Югославия, особено по времето на Тито много добре. Имаха си достъп за работа в западни европейски държави. Всички гурбетчии са си пострили хубави къщи. Новите поколения нямат нищо общо с България. Едва 3000 човека са се определили за българи. Нашето ВМРО им продаваше БГ паспорти, за да ходят в ЕС да работят. Какво лошо има в това? Демократично е да им дадем зелена светлина за ЕС. Умните хора ще оценят това. Историята е минало, и има всякакви аспекти на интерпретация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама