След скандали в парламента: Бежанците ще имат здравно осигуряване

12:24, 31 мар 22 / Политика 25 1888 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Парламентът прие на първо четене промени в закона за здравното осигуряване, с които се предвижда държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Депутатите от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП, и Демократична България гласуваха „за“, партия „Възраждане“ беше против, ДПС се въздържаха, а ГЕРБ гласува смесено.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева. Предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства, пише БНР.

България очаква 200 хил. бежанци при втора вълна

Партия „Възраждане“ определи мярката като дискриминационна спрямо българските граждани. Елена Гунчева заяви: „Видно от мотивите към закона, той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“.

Елин Димитров от „Продължаваме промяната“ заяви, че от 133 хиляди украинци влезли у нас, едва 19 000 са регистрирани за убежище: „Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“.

Споровете бяха и за това откъде ще се вземат парите за социалната мярка. ГЕРБ упрекваха, че пари няма. Костадин Ангелов: „Няма да лъжем хората, че ще им помогнем. А трябва да кажем: Даваме ви 100 милиона, вземаме ги оттук и по този начин ще ви помогнем“.

Георги Михайлов от БСП призова: „Усукваме този въпрос тука, това е непростимо, недостойно за българския парламент. Призовавам ви да гласуваме „за“. Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ каза: „Пари има и пари няма да бъдат взети от джоба на българските граждани“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама