Първият секретар на руското посолство шпионирал у нас

20:35, 01 апр 22 / Политика 25 1582 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска за извършена нерегламентирана разузнавателна дейност вероятно в полза на Руската Федерация от лице с дипломатически имунитет, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение уточняват, че става дума за първия секретар на руското посолство у нас - Филип Воскресенски, който е втори човек в посолството на Русия у нас. Извършеното от него представлява нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Двама от ДАНС и един от министерство – разследвани за шпионаж

По-късно външното ни министерство връчи нота за персона нон грата на руския дипломат. Така той има 72 часа, за да напусне територията на страната ни. съобщи БГНЕС.

Под надзора на Специализираната прокуратура се извършват действия по разследване, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“, по образувано наказателно производство по чл. 104 от НК.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама