Обстрел срещу Одеса, настъпление към Донбас

09:38, 02 апр 22 25 1858 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руските сили продължават ракетните удари в Украйна и има все повече данни, че се изтеглят от района на столицата Киев, за да се съсредоточат към Донбас, пише Mediapool.

Обсадата на стратегическия град Мариупол се затяга, но президентът Володимир Зеленски съобщи, че са били евакуирани 3000 души от него. 

Ситуацията в Източна Украйна остава изключително трудна от военна гледна точка, предупреди Зеленски, цитиран от Ройтерс. Според него Русия се подготвя за нови удари в източния регион Донбас и по североизточния град Харков.

Руските войски в Северна Украйна се изтеглят, бавно, но видимо, обяви той, като посочи, че след себе си оставят „пълна катастрофа“, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски предупреди населението в северни райони и околностите на столицата Киев да внимава за нови руски обстрел и оставени противопехотни мини.  

Очаква се САЩ да предоставят на Украйна допълнителни 300 милиона долара под формата на въоръжение, като най-новият пакет помощ за Украйна включва ракетни системи с лазерно насочване, тактически дронове, високо проходими военни джипове, очила за нощно виждане, картечници и медицински консумативи.

Обстрел срещу Одеса

Най-малко три руски балистични ракети са поразили жилищен район на Одеса, причинявайки жертви, каза губернаторът на Одеска област Максим Марченко, цитиран от Асошиейтед прес.Той не даде конкретни числа.

Ракетите били изстреляни късно снощи от Кримския полуостров, който Русия отне от Украйна, добави Марченко.

Украинската армия съобщи от своя страна, че ракети „Искандер“ са били изстреляни по ключова инфраструктура, но не поразили целта си, тъй като били прехванати от противовъздушната отбрана на страната.Според съобщението не е ясно къде са паднали ракетите.

Одеса е най-голямото пристанище на Украйна и главна база на военноморските ѝ сили, отбелязва АП.

Две или три мощни експлозии са били чути тази нощ в южния град Днепър, съобщиха представители на местните власти, цитирани от ДПА. Районът на Кривой Рог, също в Днепропетровска област, е бил подложен на обстрел с ракетни установки. В резултат е избухнал пожар на бензиностанция в родния град на украинския президент Володимир Зеленски, каза представител на местните власти.

Като всички съобщения от районите на военни действия, и тази информация не може да бъде проверена по независим път, отбелязва ДПА.

Размяна на пленници

На този фон продължава размяната на пленници. Украйна и Русия са си разменили вчера военнопленници, съобщи заместник-ръководителят на канцеларията на Зеленски Кирило Тимошенко, цитиран от Ройтерс.

В резултат Москва е освободила 86 украински войници, мъже и жени, каза Тимошенко в интернет публикация. Той не уточни колко руски военнослужещи е пуснал Киев.

Размяната е станала в рамките на водените в момента мирни преговори, обърна внимание Тимошенко.

Над 3 хиляди души евакуирани от Мариупол

Над 3 хиляди души са били евакуирани от обсадения от руската армия украински пристанищен град Мариупол, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Във видеообръщение, публикувано през нощта, Зеленски каза, че хуманитарните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка.

„Успяхме да спасим 6266 души, 3071 от които - от Мариупол“, уточни той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама