ДАНС проверява фирмата, с която подписахме меморандум за 1 млрд. лв. инвестиция

09:47, 02 апр 22 / Политика 25 1730 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Фирмата Gemcorp Capital, с която правителството подписа меморандум за инвестиции „на стойност около 1 млрд. долара“, ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предишно участие на свързани с Русия лица в нея, а целта е да не се допуснат „съмнителни капитали у нас“. Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

Кирил Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация по случая и подчерта, че това е причина за много внимателна проверка, защото досегашната е била „на база на сегашното състояние“.

Руски връзки и никакви отговори...

Веднага след съобщението за подписването на меморандума, сайтът BIRD публикува информация, че фондът е свързан с руски бизнесмен, приближен до санкционирания от Запада директор на руския държавен военен конгломерат “Ростех” Сергей Чемезов, припомня „Свободна Европа“.

Файненшъл таймс също потвърди тази информация и припомни, че Чемезов е близък приятел на руския президент Владимир Путин, с когото са делили един апартамент, докато са служили в съветските тайни служби КГБ в Източна Германия.

Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, каза още Петков. До този момент Gemcorp нямаше инвестиции в България, а информацията за руски връзки провокира въпроса как така фондът изведнъж се появи в София.

Предисторията

Миналата седмица споразумението бе парафирано и от представителя на американската фирма IP3 International Майкъл Хюит. Тогава не стана ясно точно каква е целта на документа, но собственикът на българската консултантска компания "Нуклеон" Йордан Янков, който е част от проекта, обясни пред Mediapool, че става въпрос за крайна инвестиция от 20 млрд. долара в промяна на комплекса Марица Изток“ и внедряване на нови ядрени, зелени и иновативни технологии за производство на водород и синтетичен газ.

От ГЕРБ поискаха да се създаде парламентарна комисия, която да проучи фирмата. Управляващите обаче отхвърлиха предложението с аргумента, че меморандумът не натоварва нито една от страните с конкретни ангажименти. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пъкк атакува правителството, че е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“ .

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обясни в интервю за Нова телевизия, че Gemcorp e дошла с представители на американското посолство и обясни как е практика търговските аташета на посолствата да придружават компании, които имат интерес са правят бизнес в България. Така се стигна до интерпретации, че търговският аташе на САЩ е присъствал на подписването на меморандума с Gemcorp и IP3.

Това доведе до реакцията на посолството на САЩ в София, което заяви в четвъртък, че „търговският аташе на Посолството на САЩ не е присъствал на подписването на въпросния меморандум“. „Освен това нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение“, заявиха от дипломатическата мисия.

 

Кой е Gemcorp Capital?

Gemcorp Capital е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев. Според Файненшъл таймс първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен публично. Именно „това илюстрира сложните и заплетени интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в лондонското сити“, написа Файненшъл таймс.

Gemcorp Capital започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Сергей Адониев беше и един от притежателите на т.нар "златни паспорти" в България. Той получи български паспорт през 2008 година, въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че има присъда в САЩ за пране на пари десетилетие по-рано.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама