Литва, Латвия и Естония обявиха независимост от руския газ

09:38, 03 апр 22 / Свят 25 2063 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Литва, Латвия и Естония станаха първите държави в ЕС, които като реакция на войната в Украйна се отказват напълно от вноса на руски газ. Първоначално новината бе съобщена само за Литва, но впоследствие се разбра, че става дума и за Латвия и Естония.

„Щом ние можем да направим това, и останалата част от Европа може да го направи“, са казва в съобщение на латвийската компания Conexus Baltic Grid, цитирана от АФП. Трите републики ще ползват на първо време резерви в подземно газово хранилище в Латвия.

„Това е резултат от нашата дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения“, заяви и министърът на енергетиката на Литва Дайниус Крейвис. С действието си малката държава иска даде пример на по-големите, че не бива да се поддават на шантажите на Кремъл. Дори бе обявен своеобразен Ден на независимостта. Руският газ е заменен от втечнен, който се доставя в града Клайпеда от кораб - терминал, носещ името „Независимост“, пише „Сега“.

Литва заяви още през февруари, че е готова с различни варианти при ескалация на кризата и не се притеснява от проблеми с газа. Миналата година Русия осигуряваше 38% от суровината, а през настоящия януари делът бе сведен до незначителен. Страната наистина отдавна полага усилия да се отърве  от руската обвързаност.

Корабът „Независимост“ стартира дейност още през 2014 г. Литва разработи и концепция да се превърне в регионален пункт за внос на втечнен газ. Основната част от вноса е американски, а доставяният капацитет през Клайпеда може да задоволява целогодишното потребление на страната.

По данни на Евростат през 2020 г. Русия е доставила 93 на сто от внесения в Естония газ, 100 на сто в Латвия и 48,8 на сто в Литва.

ПРОГНОЗА

Русия може да спечели близо 321 милиарда долара от износ на енергия тази година, ако не ѝ бъде наложено пълно ембарго за износа на петрол и газ, съобщава агенция „Блумбърг“. В резултат на рекордните цени на петрола и газа, които съставляват основния износ от Русия, дори и при спад на продажбите на енергоносители, Москва ще получи рекордната сума. Това е с една трета повече спрямо 2021 г. Огромните приходи ще доведат до рекорден излишък по текущата сметка на страната, който според Института за международни финанси може да достигне 240 милиарда долара.

Дори и при наложените санкции, значителните доходи на Русия във валута, различна от рублата, ще продължат, смятат анализатори. Единствената мярка, която може да засегне руската икономика, е налагането на ембарго върху продажбата на енергия. Нефтът и газът представляват около половината от руския износ и около 40% от бюджетните приходи за миналата година. А способността на Русия да ги продава е единствената, която предпазва икономиката на страната от финансов колапс. Ако ЕС, Валикобритания и САЩ наложат ембарго, това може да коства на Русия загубата на най-малко 300 милиарда долара приходи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама