„Газпром“ официално поиска да плащаме газа в рубли

11:30, 03 апр 22 25 1899 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В петък вечер България е получила официално искане от страна на „Газпром експорт“ да плаща газа в рубли. Това съобщи тази сутрин министърът на енергетиката Александър Николов.

Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване, коментира той.

Руският газ само в рубли от 1 април

Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм , по който да се плаща в евро и след това да се превалутира като изкуствено се вдига цената - предстои да видим. Това е едно от нещата, които са в степен на подозрение засега, т.е. изкуствено да се вдигне допълнително цената за така наречените неприятелски държави“, каза още Николов в ефира на БНТ.

Николов припомни, че договорът с „Газпром“ е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират. Уточни, че ако спре подаването от Русия, ще се водят разговори със съседните държави за доставки и на втечнен природен газ.

Допълни, че изграждането на интерконектора с Гърция се движи в срок. „Физическото завършване трябва да е на 1 юли. А по-нататък са всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски регулатор се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане много бързо“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 John Dutton 08:13, 04 апр 22

Русия да се застреля в черепа. Няма да плащаме нищо в рубли!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама