Пациентът вече няма да е вързан само към един личен лекар

13:55, 03 апр 22 25 1987 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Една от основите на сегашната здравна система у нас - обвързването на един пациент с един личен лекар, който е негов вход към всякакви медицински услуги, ще бъде сериозно променена. Такива заявки дават от две седмици насам управляващите, а днес шефът на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев обясни малко повече за намеренията в ефира на БНР.

Всеки гражданин ще може да избере личен лекар и да продължи да ходи при него, каза Тонев. Ако неговият лекар обаче не е на линия, пациентът ще може да избира между други лекари. Това означава коренна промяна в заплащането на общопрактикуващите медици, които сега получават пари за всеки пациент в своята пациентска листа.

Тонев постави като условие за тази реформа дигитализацията на здравната система - изграждането на пълно електронно досие на пациента, за да може всеки медик да има достъп до историята на неговите заболявания и тяхното лечение. Според депутата, МЗ и „Информационно обслужване“ уверяват, че за това са необходими още само няколко месеца, пише „Сега“.

Вдигат заплатите на медиците Вдигат заплатите на медиците

Целта на промените е да решат натрупани в годините проблеми в доболничната помощ, като Тонев не говори за качеството на услугата, а за проблемите пред съсловието - общопрактикуващите лекари намаляват, заплащането им не е привлекателно, в някои периферни практики има медици, които дълго време не могат да ползват отпуск.

С реформата, смята шефът на здравната комисия, личните лекари ще получават повече пари, но ще работят по-малко, защото ще трябва по-малко работни часве да бъдат на пост.

Личните лекари вече няма да издават направления за PCR тестове

Доц. Тонев даде следното нагледно обяснение как ще се процедира в бъдеще. „Пациентът влиза в профила си и той автоматично му показва кои са личните лекари наблизо, които имат свободни часове. Или ако се наложи да отиде до съседен град, здравното досие ще му предложи там няколко общопрактикуващи лекари", обясни той.

На въпрос как ще се гарантира, че лекарите няма да връщат чужди пациенти, Тонев каза, че те ще имат сключен договор да получат предварително договорено заплащане. Той все още няма идея каква ще е системата при специалистите в доболничната помощ, но допусна, че логиката върви в същата посока.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама