Трифонов обвини ПП в лъжи и клевети в битката за БНБ

08:37, 04 апр 22 / Политика 25 1540 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дни преди ключовия избор за управител на БНБ представителите на коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ рязко изостриха тона и си размениха взаимни обвинения, пише „Сега“.

Гласуването в парламента трябва да е тази седмица, а управляващите не можаха да се обединят около обща кандидатура. „Продължаваме промяната“ издигна председателя на парламентарната си група Андрей Гюров, а „Има такъв народ“ - председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

Раздор в коалицията: Гюров срещу Каримански в битката за БНБ

Късно снощи Слави Трифонов публикува остро изявление срещу „Продължаваме промяната“.

„Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров. А това е лъжа - управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати.

В предаването „120 минути“ по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има „второ КТБ“. Тъй като моята работа в момента е да пазя стабилността на коалицията, няма да отговарям аз“, написа той.

Недопустимо е от страна на правителството да се меси в институция със 140-годишна история, както и е недопустимо да се казва на НС кой е точният кандидат. Към настоящия момент на мен не ми е ясно някой да е упълномощаван да говори от името на коалицията“, каза на свой ред Любомир Каримански.

Недопустимо е някой да смята, че е възможно да се повтори сценария КТБ. Това е едно опасно внушение. То е опасно за цялата банкова и финансово система в страната... Не искам да слизам на толкова ниско ниво. Бих искал да запазя цялата историческа чест и имидж на БНБ и няма да продължавам с тона и стилистика, който използва началника на кабинета“, добави той.

Преди това по телевизиите се изявиха началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова и председателят на НС Никола Минчев, които твърдо застанаха зад Андрей Гюров.
 
„Кандидатурата, зад която аз заставам, както и двама от коалиционните ни партньори, е тази на г-н Гюров. За нас това е кандидатът с безупречна репутация, който няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции, които имат ниски резултати на стрес тестове и не може да му се вмени, че не е упражнил контрол. Той ще има смелостта да провежда банкова регулация, от която има нужда. България няма нужда от второ КТБ“, заяви Лена Бориславова. Според нея, ако не бъде избран Андрей Гюров, ще има сериозно съмнение върху желанието за контрол в банковата система.

„ИТН още от 46-ия парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор. Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната. Това, което виждам в него, ме кара да съм спокоен, че ако този човек отиде начело на БНБ, ние ще имаме личност, която ще управлява банковата ни система по един абсолютно честен начин“, каза пък Никола Минчев по Нова телевизия.

Останалите коалиционните партньори БСП и „Да, България“ засега не са обявили кой от двамата кандидати подкрепят. ГЕРБ заплаши да не участва в гласуването. ДПС и Възраждане“ запазват мълчание.

Основните съмнения около Каримански са свързани с работата му в „Инвестбанк“, ДЗИ Банк на убития Емил Кюлев и Д Банк на турския бизнесмен Фуат Гювен. Андрей Гюров пък има основно академичен опит и когато е работил в банка, е бил на ниски позиции. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама