С надписи „Z“: „Възраждане“ на протест срещу правителството

16:05, 06 апр 22 / Политика 25 2097 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Възраждане“ излязоха на поредния си национален протест. Този път акцентът е срещу правителството на четворната коалиция. 

Демонстрацията се провежда пред Народното събрание. Симпатизантите на партията бяха докарани с автобуси и микробуси на площад „Батенберг“. Те тръгнаха пеш към сградата на парламента, предаде БГНЕС. Някои от тях са с дрехи с изписан символ „Z“ на гърбовете си, а други носят плакати с този с този знак. (Това е прокремълски символ на руската война в Украйна). Полицейското присъствие е засилено и Народното събрание е блокирано от огради.

Въпреки че наскоро лидерът на „Възраждане“ се обяви против по българските площади да се веят чужди замена, визирайки украинското по време на шествието на 24 март в подкрепа на Украйна, в момента на протеста се забелязва, освен българския, и руския флаг. Един от тях дори е закачен и се развява от Паметника на Цар Освободител. На него е окачен и голям червен плакат с правописна грешка, на който пише: „Мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия от целият български народ и България! Започна се!!!“.

От партията се заканиха, че ще протестират докато правителството не подаде оставка. Те отстояват позицията си, че България няма място във военния конфликт между Украйна и Русия. Именно затова настояват страната ни да не дава оръжие на нито една от воюващите страни. Според тях не трябва да позволяваме на територията на родината ни да се разполагат американска военна техника и военни.

Искаме оставката на кабинета на Кирил Петков, защото за 100 дни той спечели нашето недоверие“, изтъкват от „Възраждане“. 

Протест на „Възраждане“ посрещна Лойд Остин у нас

Лидерът на партията Костадин Костадинов нарече „Демократична България“ петоклонници, заради декларацията им от по-рано днес, с която поискаха България да изпрати военна помощ на Украйна. „Уникално състезание между първата пета колона на управляващите и втората пета колана на опозицията“, обобщи Костадинов. После партийният лидер атакува медиите, че отразяват протеста с акцент, че се веят руски знамена и символика, като определи това за пропаганда, която успива народа. Националните предатели усещат, че времето им изтича, защото революцията започна!“, обяви още лидерът на партията, цитиран от „Сега“. 

На протеста имаше и коментари относно предложението да се преименуват столични улици и булеварди в чест на Украйна. Как биха реагирали, ако променим ул. „Козяк“ на „Героите на Афганистан“, попита партийният секретар на „Възраждане“ Деян Николов, на което получи отговор от протестиращите: „Да го направим!“. После започнаха скандирания „НАТО, вън!“. Говорителят призова още „американските бази“ на наша територия да бъдат премахнати, каквото предложение е направила „Възраждане“ в парламента.

Около 14 ч. протестиращите се разпръснаха, за да обиколят сградата на Народното събрание. Целта им бе да не допуснат депутатите да напуснат сградата на парламента.

По-късно протестът се прехвърли пред Министерския съвет, където демонстрантите блокираха движението. Полицейското присъствие и там е засилено. 

Припомняме, че заявка за сваляне на правителството лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов направи още по време на протеста за падане на зеления сертификат, след като така или иначе вече беше обявен план за неговото спиране на територията на страната ни. Преди малко повече от седмица пък заяви от трибуната в Народното събрание, че е дошло време за преосноваване на българската държава. Той поиска нови предсрочни избори и подчерта, че от партията му се готвят за референдум. От „Възраждане“ се заканиха и че ще започнат серия от действия, в рамките на следващите 10 дни, за да не допуснат „окупационни действия“ на наша територия. 

В същото време в началото на март стана ясно, че по време на посещението си в Украйна, Костадинов е бил изгонен от там и му е била наложена 10-годишна забрана за влизане в страната с мотива, че е лидер на проруска партия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама