Десетки нови тела намерени в мазета в Буча

08:50, 05 апр 22 25 2357 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Повечето от хората в Буча са били убити с изстрел в главата, някои от тях в гръб. Има жени, убити голи, и мъже, по чиито тела има следи от изтезания. Това става ясно дни след като руската армия напусна град Буча в Украйна и остави след себе си десетки убити цивилни.

В събота и неделя бяха публикувани първите журналистически репортажи от града, който прекара над месец под руски контрол. Кадрите шокираха международната общност, която обеща по-твърди санкции срещу Русия и призова за съд над хората, извършили военни престъпления.

Вчера по-голямата част от града беше обезопасена от украинската армия, появиха се първите разкази на очевидци, а от мазетата на сградите бяха извадени още десетки безжизнени тела. Част от убитите са жени, някои от тях са открити съблечени и със следи от изнасилване.

„Убивали са ги от скука“, казва жител на града пред телевизия „Current Time“, цитирана от „Свободна Европа“. Той посочва мъж, убит до разпилените картофи, които е носил, както и хора, загинали под велосипедите си, които са паднали върху тях след изстрела.

Друг очевидец описва местно семейство, готвило и сервирало на руските войници, а после убито след заповедта за изтегляне на руската армия.

Оцелелите жители оспорват твърдението, че са имали телефонна и интернет връзка с външния свят, както казват руските власти. „На втория или третия етаж на някоя сграда човек можеше за кратко да хване клетка. След време забелязахме, че руските войници взривяват местата, от които е можело да се проведе по-дълъг разговор“, споделя жител на Буча, успял да избяга от града в началото на март.

По-рано Русия каза, че докато се е намирала на място, не е пострадал „нито един цивилен“, а комуникациите не са били прекъсвани. А Москва заведе дело за Буча. То не е за престъпленията, открити там, а за разпространяване на невярна, според Кремъл, информация, че такива престъпления са били извършени.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че 410 тела на цивилни граждани са открити от райони около Киев, наскоро напуснати от руските сили. Кметът на Буча Анатолий Федорук е преброил 280 тела, погребани в масови гробове по време на боевете, пише БГНЕС

В същото време министерството на отбраната на Украйна публикува списък с имената и данните на около 2000 руски военнослужещи, които са били в Буча по време на клането на невинни цивилни. Данните са от украинското разузнаване.

Литва изгони руския посланик и отзовава първия си дипломат от Москва

Световно възмущение

Телата, намерени по улиците на украинския град Буча след изтеглянето на руските сили, предизвиква световно възмущение. Президентът на САЩ Джо Байдън призовава за съдебен процес за военни престъпления и за нови санкции срещу Русия. А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че ЕС е готов да изпрати екип от следователи, които да съберат доказателства за възможни военни престъпления след разкритията за починалите

При посещение в града украинският президент Володимир Зеленски нарече убийствата „геноцид“. Днес се очаква той да говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Украйна. Ще бъдат обсъдени главно събитията в украинския град Буча. По думите на Зеленски руските сили се опитват да скрият следите от своите военни престъпления. 

ЕС подготвя още санкции 

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел съобщи, че Съюзът спешно обсъжда нов кръг от санкции срещу Русия заради „зверствата“ в Буча и други украински градове, които бяха окупирани от руски сили. Френският президент Еманюел Макрон потвърди ,че те могат да са върху петролния и въглищния сектор на Русия, а Германия предупреди, че спирането на доставките на руски газ за Европа все още не е възможно, въпреки призивите за това.

Междувременно руските военни части се подготвят за мащабна атака в региона на Луганск в източна Украйна, предупреди в Телеграм местният губернатор Сергий Гайдай, като призова за масова евакуация, пише БНР

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама