Радев предупреди кабинета: Предстои тежко решение за F-16

12:32, 05 апр 22 / Политика 25 1633 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството трябва да вземе тежко решение за изтребителите F-16. Това предупреди президентът Румен Радев, след като американското правителство одобрило продажбата на още осем изтребителя F-16 на България, за да подсили сигурността „на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна“.

Одобрена е продажбата на още 8 F-16 за България

Потенциалната сделка e за 1.673 млрд. долара или над 2.97 млрд. лева. Цената, обаче, е индикативна и подлежи на преговори, като ще зависи от оборудването и въоръжението, което ще влезе в пакета. България вече закупи 8 самолета F-16 за над 2.1 млрд. лева, които бяха платени авансово, защото държавата нямаше изискваната кредитна история за разсрочено плащане, пише Mediapool.

Румен Радев припомни, че през 2019 г е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета F-16. Не заради вида на самолета, който ни „предоставя прекрасни бойни способности“, а заради начина, по който е сключен договорът. 

„Тогава ясно казах, че правителството по това време крие реалната цена от българската общественост. Реалната цена, която ни се предлагаше, беше 3 млрд. лева”, уточни президентът и посочи, че тогава кабинетът орязал пакета безобразно. 

Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от осем самолета до пълна ескадрила ще бъде по-евтина. Сега видяхте ли - отново предложението е 3 млрд. и няма как да бъде иначе”, допълни държавният глава, цитиран от Нова телевизия.

Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета

Според него цената няма как да е по-малка и правителството е изправено пред тежко решение. 

Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение - дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5.5 милиарда? Дали можем да си го позволим сега с разсрочено плащане, колко време е това разсрочено плащане? Ако може да си го позволи - желателно е да може, защото трябва да имаме пълна ескадрила, как ще стане това? Ако някой продължава да говори, че ще можем да носим бойно дежурство след 2025 - той ви лъже. Няма страна, която може да носи бойно дежурство само с 8 самолета", допълни Радев.

„Ако правителството реши да се бави, празнотата от евентуално спиране на МиГ-29 до този момент ще стане още по-голяма. Очаквам правителството да разгледа всички възможни опции и да вземе рационално решение, така че България да остане отговорна държава към собствения си въздушен суверенитет и към интегрираната система за ПВО на НАТО. И да не допускаме провал в нашите способности, особено в такива критични времена, добави държавният глава.

Той съобщи, че втората партида при договор сега ще пристигне най-рано през 2027 г. и ескадрилата ще е готова за бойно дежурство около 2030 г. Вече поръчаните и платени авансово изтребители пък ще закъснеят заради пандемията и доставката им се очаква през 2025 година.

Какво следва?

Pравителството на Кирил Петков ще трябва да прецени дали да сключи договора за втория транш изтребители F-16, които са необходими, за да може България да се откаже от старите съветски изтребители MиГ 29, чиято поддръжка на практика е невъзможна заради войната на Путин срещу Украйна.Така България много трудно може да пази въздушното си пространство без помощта на съюзниците.

До няколко месеца България ще трябва да прецени дали да сключи договора, дали да го предоговори или отложи във времето. Вицепремиерът Асен Василев е много предпазлив по отношение на скъпите военни сделки, но ситуацията коренно се промени след избухването на войната, пише Mediapool.

Бъдещето на МиГ 29 е ограничено, а доставката на новите изтребители се забавя. И има опасност от дупка, в която България да не може да пази сама небето си. По-рано Радев призова правителството спешно да вземе на лизинг самолети, за да осигури охраната на въздушното ни пространство.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 17:27, 05 апр 22

Теб какво те интересува.Ти си си русофил,много добре знаем че ще съботираш.Ти желаеш руски боклуци да закупим.По добре несе обаждай и не пречи.Това нее твое работа.Ти вече гн-чо ни падна в очите.

2 Анонимен 17:31, 05 апр 22

Борисов хвърли на вятъра 3 милиярда за сев поток на вятъра.А тук за самолетите има логика.Гн Петков приемай веднага,не слушай никой.Никога няма дасе върнем към русия и никога няма дасе откажем отНАТО САЩ И ЕС.

3 СЕРВИЛНАТА ПОЛИтИКА е грешна 19:04, 05 апр 22

Петков да внимава, и без това НАТО не ни плаща за базите, въпреки исканията ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама