„България и Албания са не само съюзници, но и приятели“

14:36, 05 апр 22 / Политика 25 1268 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

България категорично подкрепя започването на преговорния процес за членство на Република Албания в Европейския съюз. Дълбоките и трудни, но с ясен фокус реформи, предприети от албанската страна в сферата на правосъдието, икономиката и защитата на националните малцинства, показват изминатия труден път от страната. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с албанския си колега Илир Мета.

Президентът на Република Албания е на официално посещение у нас по покана на българския президент. В пленарните разговори участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

България и Албания са не само съюзници, но и приятели. Принос за това има значителното българско национално малцинство в Република Албания, подчерта българският държавен глава. Румен Радев приветства политиката на Албания по отношение на националните малцинства и приетия закон през 2017 г. за тяхната защита, както и вторичните законови решения по темата, „така че да бъдат изпълнени всички необходими условия за един европейски подход и отношения“.

„Ще продължим да работим заедно“, заяви още президентът и благодари за откритата политика, благодарение на която българското национално малцинство в Албания продължава да бъде здрав мост между двата народа, запазвайки своята идентичност, възможността да изучава майчин език и да съхранява националните си традиции. 

Надявам се, че ще работим много по-активно да изградим възможно по-бързо културно-информационни центрове както в Тирана, така и в София. Това ще даде възможност на нашите народи за много по-ползотворно сътрудничество в областта на културата и образованието“, заяви президентът Радев. 

В двустранните отношения между България и Албания има потенциал за развитие на икономическия и търговски обмен, в инвестициите, културата, науката и образованието, беше общата позиция на Румен Радев и Илир Мета. Двамата президенти откроиха разкриването на пряка въздушна връзка между Тирана и София, която ще окаже позитивен ефект за развитието на връзките между бизнеса, за обмена на млади хора и взаимната свързаност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Като приоритет за държавите от региона Румен Радев и Илир Мета откроиха изграждането на Коридор № 8, което се забавя много години. По думите на президента Радев проектът в неговото единство като шосейна, железопътна, енергийна, дигитална свързаност е от ключово значение за икономическото развитие и сигурността на нашия регион. 

Президентите на България и Албания призоваха за прекратяване на безумната братоубийствена война между Русия и Украйна, за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и тяхното най-строго наказание. Българският държавен глава приветства решението на Албания да изпрати свой контингент в многонационалната бойна група на НАТО в страната ни, като символ на единството в алианса. 

Илир Мета бе посрещнат от президента Румен Радев с официална церемония. Пред паметника на Незнайния воин държавният глава на Албания положи венец. На „Дондуков“ 2  президентите разговаряха „на четири очи“, след което между двете официални делегации се състояха пленарни разговори.   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама