„Трябваше да послушаме Източна Европа за Русия“

16:38, 05 апр 22 25 3080 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призна, че е водел погрешна политика спрямо Русия и преценките му за истинските намерения на Кремъл и Путин са били напълно погрешни.

„Трябваше да послушаме страните от Източна Европа, те ни предупредиха“, заяви президентът в телевизионно интервю, цитиран от „Клуб Z“. Напоследък Щайнмайер бе силно критикуван, че не прави публична оценка за грешните преценки в германската политика, особено по времето, когато той беше външен министър.

Той бе обект на остри критики и за опитите си да поддържа приятелски тон с Путин още като част от групата за преговори за мир в Източна Украйна. „С Путин няма да има връщане към нормалността“, призна сега той.

„Тъжното е, че се провалихме по много точки“, заяви още президентът. Един от провалите е опитът Русия да бъде приобщена към Европа и опитите за създаване на обща нова струкутра на сигурност на базата на демократичните отношения...Заблудих се, както и много други, признава още Щайнмайер.

Путин се превърна във военнолюбец, скрит в бункера. Беше изцяло погрешна преценката ни, че той не би рискувал политическото, икономическото и моралното унищожение на своята страна, за да осъществи империалистическите си фантазии.

Трябваше да вземем по-сериозно предупрежденията на Източна Европа“, каза президентът, който бе външен министър между 2005 и 2009 и между 2013 и 2017 година.

Заинатяването ни със „Северен поток“ 2 беше грешка

„Заинатяването ни със „Северен поток“ 2 беше грешка, защото загуби доверието в нас от страна на политическите ни партньори“, посочи още Щайнмайер.

Проектът „Северен поток 2“ е определян като геополитическа победа за Москва и непростима грешка на Берлин. Противниците му го възприемат като ход, с който Русия заобикаля традиционните транзитни страни  - Украйна, Словакия, Чехия, Беларус и Полша, които на свой ред имат опасения, че така Кремъл може да се опита да упражни политическо влияние върху тях, като заплашва доставките им на газ, без да засяга доставките за Западна Европа.

Строителството на газопровода беше завършено през септември 2021 г. Годишният му капацитет е 55 млрд. куб. метра газ, достатъчна за приблизително 26 милиона домакинства годишно. Проектът на практика превъща Германия в регулатор на цените на газа в ЕС.

Дни преди началото на войната в Украйна Германия замрази газопровода като реакция от агресивните действия на Русия и признаването на сепаратистките региони в Източна Украйна.

Това е само първата стъпка

Един от най-силните гласове срещу политическото поведение на Щайнмайер е посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник. В поредица от интервюта той разказа как са реагирали германските управляващи в деня на нападението над Украйна - министри са му казали, че само за няколко часа Украйна ще бъде прегазена и че Германия е готова да работи с правителството, което ще назначи Путин.

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник оцени признанието на Щайнмайер като „само първата стъпка“. „За нас сега е важно да има и действия и Германия да подкрепи пълно ембарго и на неергийните доставки“, каза той.

Меркел да види резултатите от политиката ѝ в Буча

По-рано днес украинският президент Зеленски покани бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози да отидат в Буча.

„Каня г-жа Меркел и г-н Саркози да посетят Буча и да видят до какво е довела политиката на отстъпки пред Русия в последните 14 години. Те ще могат да видят изтезаваните украинци със собствените си очи“, заяви Зеленски, цииран от „Сега“

През 2008 година НАТО обеща на Украйна перспектива за членство, но по-късно под натиска на Русия оттегли предложението си. Меркел реагира почти веднага на думите на Зеленски, като заяви чрез своя говорителка, че продължава да стои зад решенията от 2008 година. „Бившата канцлерка подкрепя обаче усилията на международната общност да подкрепи Украйна и да прекрати войната и варварските престъпления на Русия“, заяви говорителката ѝ пред ДПА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 А защо направиха Майдана? 19:11, 05 апр 22

След като излъгаха за НАТО и притиснаха противника, нещата следват своя логичен ход, за жалост, с жертви

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама