Зеленски поиска пълен отказ от руския нефт

08:12, 07 апр 22 25 2149 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Гостомел, северозападно предградие на Киев, са открити телата на 11 цивилни, вероятно разстреляни от руската армия, съобщава изданието „Украинска правда“, като се позовава на данни от полицията.

Заради предполагаемите военни престъпления, украинският президент Володимир Зеленски настоя за пълна блокада на руската банкова система и международно петролно ембарго.

САЩ обмислят санкции и срещу дъщерите на Путин

11 тела в гараж

В района на Харков в източна Украйна е имало ракетен обстрел, съобщават световните агенции. По-рано украинските власти призоваха жителите на източните райони Донецк, Луганск и Харков да се евакуират заради опасност от нови руски атаки.

Открихме в гараж телата на 11 цивилни жители на Гостомел, разстреляни от руски войници“, написа в социалната мрежа „Телеграм“ бившият вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков. Данните засега не могат да бъдат потвърдени от независим източник, макар украинският президент Володимир Зеленски многократно да предупреди, че след Буча ще бъдат разкрити още умишлени убийства на цивилни.

Той обвини Русия, че се опитва да прикрие военните престъпления. „Знаем за хиляди безследно изчезнали“, каза Зеленски във видообръщение тази нощ. Според него тези хора или са убити, или са депортирани насила в Русия. „Окупаторът блокира хуманитарния достъп до Мариупол, тъй като иска да прикрие доказателствата за хилядите убити там“, каза Зеленски в интервю за турската телевизия „Хабертюрк“, пише БНР.

Руските войски вилнеят като „Ислямска държава“

„Недостатъчни ограничения“

В поредното си видеообръщение тази нощ Зеленски каза, че сегашните ограничения срещу Москва не са достатъчни:

„Пакетът със санкции изглежда ефектно, но това е малко. Едва ли те могат да бъдат наречени съразмерни със злото, което светът видя в Буча. Ние продължаваме да настояваме за пълно блокиране на руската банкова система от международните финанси и за отказа на демократичния свят в един или друг формат от руския нефт. Именно износа на нефт е една от основите на руската агресивност, едно от главните неща за това руското ръководство да може да си позволи да се отнася несериозно към преговорите за спиране на войната и освобождаване на украинската територия“.

Американският президент Джо Байдън обяви нови санкции срещу Москва и предупреди, че западните съюзници ще продължат за засилват икономическата изолация на Русия. Замразен е достъпът на всички активи на „Сбербанк“ и „Алфа Банк“ до американската финансовата система.

Санкции заради войната в Украйна наложи и Великобритания, която замрази банкови активи и наложи ембарго до края на годината върху вноса на руски въглища и петрол.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама