Четвърта доза вдига имунитета, но за кратко

09:39, 07 апр 22 25 1623 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изводът от мащабно проучване в Израел е, че четвърта доза на ваксината срещу коронавирус вдига имунитета, но след само четири седмици антителата отново спадат. Това съобщи пред bTV вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова.

По думите ѝ така подобна допълнителна доза след бустера е подходяща за най-възрастните пациенти, като тя сложи долна граница от 65 години.

„Лично моето мнение е, че следва да има една нова ваксина, съобразена с „Омикрон“, допълни проф. Аргирова, като посочи, че сегашните препарати имат 60-70% ефективност срещу този вариант. „Не бива да мислим, че пандемията е свършила – в Китай и в някои страни в Европа има повишаване на броя на заразените“, отбеляза експертът.

Именно заради това остава вероятността от връщане на някои от отменените мерки – особено заради ниския ваксинационен обхват. „Някъде около 1-10 май може да имаме вълна, която няма да е толкова силна, колкото тази около Нова година“, коментира проф. Аргирова.

Тя призова да се запазят безплатните PCR тестове от личните лекари. „Предстои в България да влязат 2 или 3 съвършено нови лекарства против коронавирус с профилактично действие – до 72 часа се вземат и прекъсват инфекцията. За да назначи общопрактикуващият лекар лекарството, той трябва да е абсолютно наясно с диагнозата“, коментира проф. Аргирова. Тя е призовала премиера да преосмисли премахването на тестовете: „Той каза, че разбира много добре защо е това и ще направи всичко възможно това да стане“.

Данните от последното денонощие

726 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 10 356 теста, което значи, че положителните проби са около 7%.

През вчерашния ден са починали 19 души с Covid-19, като 84% от тях не са били ваксинирани. Като излекувани са отчетени 1 290 души. В болница се лекуват 1373 пациенти, от които 165 са в интензивни отделения.

1748 дози ваксини са поставени в сряда. Така хората със завършен ваксинационен цикъл у нас стават 2 051 667.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама