Българите теглят пари, за да преживяват

09:57, 07 апр 22 25 1565 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българите теглят пари, за да преживяват, казват данни от Националния статистически институт. Развалят се депозити, за да се купува храна и да се плаща ток. В началото на миналата година депозитите са били почти 63 милиарда лева, а в края на годината стигат до 67 милиарда. Някои хора дори избират да се преместат от големия град в провинцията поради редица причини, включително и икономически.

Близо 50% от жените работят за 900-1250 лева

Българинът използва повече от 30% от доходите си за храна, защото заплатата му е ниска. Огромният проблем в момента са високите цени на енергията. Трябва да се ограничи износа на ток“, отбеляза в ефира на Nova News Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. Според нея ДДС и акцизи могат да се намалят, а спиране на вноса на руски газ ще е проблемен въпрос за цяла Европа и за България. „От следващия отоплителен сезон цените ще са много по-високи, енергийната бедност също означава болест и смърт“, подчерта тя.

Икономистът Румен Гълъбинов заяви, че намаляват ниските спестявания на хората и средствата отиват за битови нужди, а по-заможните теглят пари и влагат в имоти. Първите са по-голямата група, вторите са по-малко. „От миналата година започна увеличението на всичко, войната сега задълбочи този процес. Вече приемаме за нормално, че ще имаме двуцифрена инфлация“, посочи той и предложи освен компенсации към потребителите за високите цени на електроенергията, да се свали ДДС-то за тока. По думите му от това всички по веригата ще спечелят.

Около 900 000 българи нито учат, нито работят

Относно ембаргото за вноса на нефт от Русия, икономистът заяви, че ще сме потърпевши, защото нашата рафинерия работи с руски нефт. „Трябва да се потърсят алтернативни източници. Въпросът за спиране на руския газ все още не е решен“, отбеляза Румен Гълъбинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама