Тошко Йорданов препоръча на СЕМ да уволни Кошлуков

20:24, 07 апр 22 / Политика 25 1480 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов (ИТН) поиска от медийния регулатор да освободи предсрочно директора на БНТ Емил Кошлуков заради документална измама, която му осигурила възможност да се яви на конкурс за ръководен пост в обществената телевизия, пише Mediapool.

Сиромахов: Приех поста генерален директор на БНТ

Йорданов се усъмни дали Кошлуков действително е бил програмен директор в партийната телевизия на „Атака“ („Алфа“), преди първото си кандидатстване за генерален директор на БНТ. Йорданов е изискал и получил данни от НАП, от които ставало ясно, че Кошлуков е регистрирал договора си за тв „Алфа“ в деня, когато я е напуснал.

В средата на януари т.г., на едно от първите заседания на парламентарната комисия, Йорданов посочи, че ще провери процедурата, по която Кошлуков е избран за генерален директор на БНТ. Редовният мандат на Кошлуков като шеф на БНТ изтича на 5 юли тази година, а в момента комисията на Йорданов е задействала процедура за подмяна на двама членове на СЕМ, излъчени от парламента.

Измама

„Изключително интересно е, че само докато е бил програмен директор в телевизия „Алфа“, Емил Кошлуков е представил трудовия си договор в НАП в деня на напускането си - 23 юни 2017 г.“, каза Йорданов в четвъртък. По принцип законовият срок за регистрирането на такъв договор е 3 работни дни от заемането на съответната длъжност.

Той припомни, че именно времето януари 2017- юли 2017 г., когато Кошлуков твърди в трудовата си книжка, че е бил програмен директор на телевизия „Алфа“ се явява парчето, с което той прави необходимия стаж, за да се яви на конкурса за БНТ“.

„В случая с телевизия „Алфа“ дата на сключване на договора е 3 януари 2017 г., но в НАП този договор е отишъл едва на 23.6.2017 г.“, конкретизира Йорданов.

„Според мен е хубаво да поискате и проверите, защото това навява на съмнение, че този договор е сключен със задна дата. Вие не сте си направили труда, тогава когато Кошлуков кандидатстваше, да проверите тези неща, да изискате другата необходима информация от „Алфа“ и ако това е така, то даже отива на документална измама“, каза още Тошко Йорданов, обръщайки се към представителите на СЕМ.

Той допълни, че е изискал от телевизия „Алфа“ и цялата кореспонденция от 2016 до 2017 г. „И в този период януари - юни 2017 г., когато Кошлуков по трудово книжка се води изпълнителен директор, никъде не фигурира в кореспонденцията. Фигурират Петя Кузева, продуцент, Волен Сидеров, адвокатът на Волен Сидеров, но Емил Кошлуков не фигурира, което навява съмнения, че човекът е бил директор само по документи, поясни Тошко Йорданов.

Комисията по култура проверява как е избран Кошлуков за шеф на БНТ

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия „Алфа“. Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на Атака“ изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

Доклади за нарушения на ДАНС и ОССЕ

В четвъртък Тошко Йорданов посочи още, че има и доклад на ДАНС за нарушения в БНТ във връзка с хакерската атака над обществената медия от 6 март тази година и препоръча на СЕМ да се запознае с него.

„Докладът е горе в секретния отдел, вие можете да отидете да го видите. Ще ви е интересно да видите какви нарушения има. Не мога да обявя това, което прочетох, защото се води секретен. Идете и го вижте“, посъветва той членовете на СЕМ.

Йорданов спомена и доклад на ОССЕ за мониторинга на изборите от 11 юли миналата година, който констатирал „сериозни нарушения от страна на БНТ при отразяването“.

„Има и решение на съда от 21.03.2022 г., с което БНТ е осъдена от автори на сериала „Под прикритие“ за нарушаване на авторските права, ще ви го предоставя“, каза още Йорданов.

Не на последно място той припомни, че срещу назначението на Кошлуков има подписка от над 3200 човека - общественици, плюс уволнени журналисти. „Хубаво е помислите дали не е редно Емил Кошлуков да бъде уволнен предсрочно, каза Йорданов в заключение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама