Зеленски: Разрушенията в Бородянка са по-ужасяващи и от Буча

08:10, 08 апр 22 25 1482 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Разрушенията в киевското предградие Бородянка са много по-ужасяващи от тези в Буча, обяви украинският президент Володимир Зеленски. По думите му там има и повече цивилни жертви.

Десетки нови тела намерени в мазета в Буча

„Разчистването на руините в Бородянка започна. Почти на всяка улица гледката е като тази в Буча - пълно е с тела на цивилни хора. А какво ли ще се случи, когато светът научи истината за деянията на руската армия и в Мариупол? Навсякъде, където руските окупатори са били, са извършени едни и същи жестокости“, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от БНТ.

Кадри разкриват апокалиптичната обстановка в града след изтеглянето на руските части. Само под два жилищни блока са открити телата на 26 души.

Тихият вик на уличните творци срещу войната

От украинската прокуратура съобщават, че мишена на руските сили в града е било единствено цивилното население. Според украинския главен прокурор Ирина Венедиктова руската армия е използвала касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън. Преди началото на войната в Бородянка са живеели около 13 хиляди души.

На североизток близо до Чернигов местни споделят пред Би Би Си, че 130 души са били държани насила в мазе от 65 квадратни метра. Според разказите е имало и починали, чиито тела обаче не са били изваждани веднага, пише bTV. 

Най-малко 5 хил. жертви в Мариупол

В Мариупол назначеният нов кмет на града Константин Ивашченко обяви, че жертвите сред цивилното население са най-малко 5 000

През последните седмици Мариопул бе под руска обсада и бе тежко обстрелван. Според Ивашченко до 70% от жилищата са унищожени напълно или частично. Той допълни, че около 250 хил. души са напуснали града, но други 300 хил. са останали.

Детето с червеното палто от „Списъкът на Шиндлер“ спасява бежанци от Украйна

Експерти предричат, че светът отново ще стане свидетел на сцени от Втората световна война в Донбас, където боевете продължават.

Според украински източници вчера ракетна атака на руските сили е ударила инфраструктурни съоръжения в Одеска област в южната част на страната, посочва „Украинска правда“. Ракетната атака е извършена от морето. Очакват се подробности за точните цели и щетите, причинени от инцидента.

Москва продължава да отрича да има общо с убийствата на мирно население, въпреки непотвърдената информацията на германски медии, според които разузнаването в Берлин е прихванало разговор на руски войници за елиминиране на цивилни.

Москва за пръв път обаче призна за „значителни загуби“ в Украйна.

Отвъд Океана американският президент Джо Байдън приветства изключването на Русия от Съвета за правата на  човека за ООН.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама