България може да замести Русия в износа на въглища

09:38, 08 апр 22 25 1727 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В следващите 1-2 години България най-вероятно ще започне да изнася въглища за страни, които до момента внасят от Русия. Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред БНТ.

Той уточни, че това ще стане, ако наложените санкции на Русия заради военната ѝ инвазия в Украйна продължат да действат.

Министърът посочи, че централите в Маришкия басейн отделят най-много вредни емисии и това ще се промени с приетия План за възстановяване. Договорите на двете американски частни централи обаче изтичат и ако те не минат на алтернативни източници на енергия, ще трябва да затворят. По думите на Сандов дотогава държавата щяла да е създала всички предпоставки за гарантиране на енергийната сигурност. Той добави, че в следващите години ще се мисли и за увеличаване на капацитета на помпено-акумулиращите ВЕЦ, предаде „Дневник“.

Министърът на околната среда е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи. В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база. Но те ще работят според нуждите, а не постоянно. 

Някои мощности на ТЕЦ „Марица 3“ може да бъдат затворени заради обгазяването

България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като България не покрива нивата на серен диоксид в този регион. Ще трябват по-крути действия, включително може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ „Марица 3“, коментира Сандов след вчерашния пореден случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

Димитровград е бил обгазен със серен диоксид

По думите му, ТЕЦ „Марица 3“ има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да доведе до „нищо драматично“.

Няма лобизъм в проекта на завод за батерии

Сандов е категоричен, че в най-мащабния финансов проект от Плана за възстановяване - заводът за батерии, няма начин да има лобизъм, насочен към някакво предприятие.

ДАНС проверява фирмата, с която подписахме меморандум за 1 млрд. лв. инвестиция

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто престъпление срещу държавата, подчерта той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама