Петков увери, че няма руски инвеститори в Gemcorp

10:18, 08 апр 22 / Политика 25 1287 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма руски инвеститори в Gemcorp. Това е показала до момента назначената от премиера проверка на компанията, която подписа с българското правителство общо писмо за инвестиционно намерение в сферата на енергетиката.

ДАНС проверява фирмата, с която подписахме меморандум за 1 млрд. лв. инвестиция

„Когато подписахме това писмо, ние проверихме дали имат руски инвеститори към този момент. Към този момент те нямат“, увери Петков народните представители на днешния парламентарен блицконрол. Премиерът посочи още, че е разпоредил и проверка за пет години назад във времето, предаде bTV.

Кирил Петков припомни, че подписаният документ е само писмо за намерение и няма никакъв задължителен характер. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова попита дали вицепремиерът Асен Василев е получавал средства от компанията по негова сметка, коeто Кирил Петков отрече

На 23 март Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който предвижда 1 млрд. долара инвестиции в зелена енергия, но подробности за конкретни проекти няма. Създателят на Bird.bg Атанас Чобанов изнесе информация, според която Gemcorp е собственост на руския олигарх Алберт Авдолян, който е близък до ръководителя на „Ростех” Сергей Чемезов и бил следен за пране на пари от САЩ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама