Петков обясни защо все още не отзоваваме Митрофанова 

13:08, 08 апр 22 / Политика 25 1475 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за „персона нон грата“ в България можело да се случи, но при няколко условия. Това обяви премиерът Кирил Петков, няколко дни след като Министерски съвет така и не успя да вземе решение за изгонването ѝ. 

Едно от тях той директно обвърза с блокираните български моряци на кораба „Царевна“ в Мариупол. „Истината е, че безопасността на нашият кораб в Мариупол в момента зависи и от руската страна. Имаме 15 българи, на които животът зависи от това. Има 260 метра между кораба и оградата, те са като „алеята на смъртта“. Има престрелки. Тази сутрин влязоха руски танкове в пристанището, един беше взривен. В понеделник в 9 ч. имаше прозорец, в който имаше възможност много бързо да изведем нашите моряци. Има готов екип, който чака, самият капитан помоли да не правим тази стъпка – какво ще стане, ако някой войник стреля, без да знае. Няма командир, който да дава нареждания на тези войници, обясни министър-председателят, цитиран от bTV. 

Петков допусна изгонването на Митрофанова и при условие, че има дипломатически санкции на ниво ЕС. Следващата стъпка е да я обявим за „персона нон грата“. Но, ако направим това, то е пълно прекъсване на отношенията. Според нас е много по-целесъобразно, ако такава стъпка се предприеме, тя да бъде на ниво ЕС. Нямаме в този момент страна в ЕС, която още да го е направила“

Той описа поведението на руския посланик като „абсолютно непристойно за един дипломат“. Петков напомни и че България вече е предприела серия от стъпки, за да сигнализира на Москва, че не приема действията на дипломатическите представители в София. 

Какви са прегрешенията на Митрофанова?

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова направи серия скандални изказвания по адрес на страната ни и Европа. Тя нарече страните от НАТО „евроатлантическите подлоги“ за това, че каналът им във Facebook бил блокиран временно.

Премиерът Кирил Петков поиска и получи формално извинение от нея, но няколко дни по-късно тя го нарече „чиновник“ и предпреди, че не можел да си позволява да критикува публично посланика на Русия. Освен това Митрофанова си позволи да заяви, че след Втората световна война, ако не е бил СССР, България е щяла да остане само Софийска област

„Дали Митрофанова е една зла леля, или изпълнява задачи?“

Управляващата коалиция отново е разделена по въпроса

Заради поведението ѝ редица дипломати призоваха за изгонването ѝ. София обаче на този етап не предприема подобна мярка, въпреки, че преди дни от „Демократична България“ внесоха такова предложение в Народното събрание. По думите им поведението ѝ „систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България“.

Повечето партии в управляващата коалиция обаче се обидиха, за това, че идеята на ДБ, не е била обсъдена с тях. А БСП дори изразиха изричната съпротива Митрофанова да бъде изгонена, защото това щяло да представлява „крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици“. На същото мнение са и от „Възраждане“. Категорична подкрепа на предложението има само от страна на ГЕРБ. ДПС запазиха мълчание. 

В същото време редица европейски страни експулсираха руските си дипломати след жестоките убийства в Буча. А Литва дори изтегли посланика си от Москва и нареди на руския посланик да напусне страната. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама