НСО не знае за защитени свидетели в сградата на Министерския съвет

11:57, 09 апр 22 25 1412 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Национална служба за охрана няма информация и никога не е имала за това доколко и от кога в сградата на Министерски съвет има „защитени свидетели“ или същите влизат в сградата и чиято самоличност не следва да бъде компрометирана. Това се казва в позиция на НСО.

От там посочват, че няколко закона оправомощават органите на МВР и съдебната власт да искат видеозаписи и всякаква друга информация, а от друга страна задължават НСО (и всички други органи и лица) да оказват съдействие. При неизпълнение на тези задължения са предвидени съответните санкци.

Радев няма да освободи шефа на НСО

От службата за охрана отговориха и на правителството за действията им след протестите през 2020 г.: Относно „забавеното и липсващо предоставяне и съдействие по време на протестите през по-миналото лято“ следва да бъде посочено, че записите от 10 юли 2020 г. са поискани на 16 юли 2020 г. от органите на МВР и са предоставени незабавно в същия ден. В писмото от прокуратурата, заведено в НСО на 24 март 2022 г., се съдържа и изискването за спешност. Отговорът с предоставянето на исканите записи е изпратен на прокуратурата максимално бързо, като е класифициран по определени съображения. Тази фактология е оценка на твърдението относно „разминаването в поведението на ръководството на НСО“ в двата случая.

От НСО отричат и информацията за съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства, като посочват, че разходването на бюджета е предмет на нормативно установен контрол от съответните органи и такава „непрозрачност“ не е установена. „Включително при извършената проверка от Сметната палата през 2021 г., за което има официален одитен доклад, изводи за неправомерно изразходване на бюджета на НСО няма. Бюджетът на НСО се разходва по законен начин, другото е невярно и дори клеветническо. Всеки лев е изразходван по предназначение, честно и прозрачно и съгласно действащата нормативна уредба”, се посочва в позицията.

От НСО са категорични, че не е имало пропуски или комромиси отновно осогиряването на безопасността на граждани и представители на кабинета.

Правителството иска шефът на НСО да бъде освободен

От името и на ръководния екип, и на личния състав на службата, началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев заявява, че както се полага на офицер с над 27-годишен стаж в службите за сигурност и обществен ред, от които близо 20 години са служба в НСО, ще положи всички усилия да запази добрия институционален тон и да остане встрани от всяко политическо пристрастие и моментна политическа или друга целесъобразност, се казва още в позицията на НСО.

Цялата позиция на Национална служба за охрана четете тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ритър 10:53, 10 апр 22

Веднага оставка на шефа на НСО.ЩОМ Е ПРЕЦЕНИЛ ГН К ПЕТКОВ оставка.Ние вярваме само на Премиера и Асен Василев.Оставка бокл

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама