Макрон и Льо Пен отиват на балотаж

22:27, 10 апр 22 / Свят 25 2308 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Еманюел Макрон е събрал 28,1% от гласовете на първия тур на изборите, докато съперничката му Марин льо Пен е получила 23,3 %, показват първите екзитполове. Тези прогнозни резултати сочат, че на 24 април на балотаж ще се явят тези двама кандидати.

Еманюел Макрон ще говори тази вечер след обявяването на резултатите и ще подаде ориентир каква кампания готви следващите две седмици до втория тур.

Ролята му в международен план до момента не доведе до категорична преднина пред останалите. Ако той спечели нов мандат, Европа знае какво да очаква: продължение на френско-германския мотор като движеща сила, върховенство на закона в Съюза, обща европейска отбрана.

Лидерът на крайно дясната партия „Национален сбор” Марин льо Пен направи радикален ход преди месец. Щабът ѝ изхвърли всички брошури с нейни снимки и с руския президент Владимир Путин, тя спря да говори за близките им отношения и за финансиране от руски банки. Концентрира се върху болезнената тема за покупателната способност в критичен момент заради цените на горивата. И рязко стопи преднината на Макрон, пише bTV.

Ако тя спечели, това би означавало обрат в позицията на Франция спрямо войната в Украйна, вероятно изтегляне от военното командване на НАТО, превес на националното право над европейското, което на практика изключва оставане в ЕС.

Т.е. двамата предлагат две крайно различни посоки за Европа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама