Гимнастичките ни обраха златото в София

16:37, 10 апр 22 / Спорт 25 1879 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Българските гимнастички безапелационно триумфираха на финалите на световното първенство в София. Страната ни спечели седем златни и общо 10 медала. Това е състезанието, на което новият ни ансамбъл се представи за първи път пред световната публика.

Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова получиха 28.600 точки и спечелиха златото на съчетанието с пет обръча. Те изпълниха композицията си почти без грешка. На второ място е Япония с 25.350 точки, а бронзовите медали спечели Франция с 24.100 точки.

Във финалите с две топки и три ленти грациите ни допуснаха грешки и останаха втори, като златото отиде при Гърция. Бронзът е за японките. Въпреки това смесеното съчетание на нашите момичета въздейства силно на публиката и заради музиката –прекрасната българска народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си“ със специален аранжимент, направен от Евгени Димитров – Маестрото. 

Боряна Калейн спечели златните медали на обръч, лента и на топка, а Стиляна Никилова беше безпрецедентна с бухалките и отвя конкуренцията, като така успя да завоюва първия си златен медал на Световно първенство. На бухалките Калейн допусна големи грешки и остана на шесто място в класацията.

В „Арена Армеец“ официален гост на турнира беше президентът на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе, както и олимпийските шампионки от ансамбъла на България от Токио 2020 - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама