Петков за казуса „БНБ“: Показахме какво е лидерство

12:30, 11 апр 22 / Политика 25 1540 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Показахме какво е лидерство. По-добре да се направи стъпка назад, каза премиерът Кирил Петков по повод оттеглянето на Андрей Гюров като кандидат за гуверньор на БНБ.

Никой не трябва да поставя личната си кариера над стабилността на България. Благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли“, коментира Петков.

„По-добре да направим стъпка назад. Нищо не изисква това бързо действие да има нов гуверньор на БНБ. Може да се седне, да се говори, да се избере една обединяваща кандидатура“, допълни премиерът. Той припомни, че Любомир Каримански не е подкрепен от 3 от 4-те партии в коалицията.

Виктория Василева към ПП: Кого лъжете, бе! Мишоци…

На въпрос защо Каримански не е достатъчно добър кандидат предвид опита му в Световната банка, Кирил Петков посочи, че за там се изисква най-вече технически професионализъм.

„Щом говорим за най-висшия пост у нас, който управлява всички парични потоци, етиката и моралът трябва да са на съвсем друг стандарт“, заяви министър-председателят, цитиран от bTV.

Надпреварата за нов гуверньор на БНБ нажежи до червено страстите в управляващата коалиция. От ИТН държат на своя кандидат Любомир Каримански, но останалите в управлението не го припознаха. От ПП издигнаха свой кандидат в лицето на Андрей Гюров, за който се очертаваше по-широка подкрепа. Последваха взаимни нападки, съмнения в квалификацията на кандидатите, както и размяна на реплики през медиите и социалните мрежи. След оттеглянето на Гюров още не е ясно какво следва – дали ще се стартира нова процедура или все пак кандидатурата на Каримански ще се гласува. Не е за пренебрегване и ролята на опозицията в парламента и това как те ще гласуват и използват ситуацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама