Сменят „Вечната Амбър“ в Агенцията за инвестиции

15:50, 11 апр 22 / Политика 25 2019 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер е освободил директора на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, за да го направи съветник към политическия си кабинет с ресор инвестиции.

Мястото му начело на БАИ ще заеме Богдан Богданов. Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в САЩ. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност. Женен, с две деца.

„Инвестициите и иновациите са фокус в мандата на правителството. Поставили сме си за цел да привличаме високотехнологични инвестиции, които да създават добавена стойност за цялото общество. БАИ има нужда от нова енергия и проактивна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции“, коментира министър Лорер.

„Вечната Амбър“ в БАИ

Стамен Янев бе изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции от 2015 г. досега с едно кратко прекъсване. През ноември 2020 г. мандатът му бе прекъснат и начело на Агенцията застана Десислава Трифонова, но само няколко месеца по-късно (през май 2021 г.) тя бе освободена и Янев се завърна на старата си позиция.

Стамен Янев зае поста при втория кабинет на ГЕРБ като представител на Реформаторския блок, но остана начело на агенцията и при кабинета „Борисов 3“. С идването на първия служебен кабинет през 2021 г., Янев се сработи с тогавашния икономически министър Кирил Петков и бе върнат на поста.

Името му нашумя наскоро покрай окончателното премахване на т. нар. „златни паспорти“ – процедура, при която чуждестранни граждани получават българско гражданство срещу (обещания за) инвестиции. Практиката на „златните паспорти” беше въведена през 2013 г. Впоследствие стана повод за множество скандали, след като изплуваха данни, че чужди граждани са получавали български паспорти, макар че реални инвестиции така и не са направени, а законовите процедури са били заобикаляни.

Именно Българската агенция за инвестиции бе държавният орган, от който започваше процедурата по издаване на златните паспорти до окончателната им отмяна миналия месец.

Самият Янев бе наречен от ДПС „Вечната Амбър“ заради неизменното му присъствие в БАИ през последните години. От партията подадоха сигнал до прокуратурата за схема със златни паспорти и намекнаха за връзка между Кирил Петков и Стамен Янев. След окончателното отпадане на „златните паспорти“, по искане на ДПС ДАНС ще проверява всички издадени документи назад през годините.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама