България тегли нов дълг

17:25, 11 апр 22 25 1422 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Половин милиард лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа бе поет от Министерството на финансите.

Този път бе преотворена емисия от книжа със срочност три години и половина (книжа с падеж на 17 май 2025 г.), а постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 0,88%.

С тази емисия общата нова задлъжнялост от началото на годината става милиард и половина лева, предаде БНР.

Държавата изтегли нов заем за 500 млн. лв.

Общият размер на подадените поръчки на днешния дългов аукцион достигна 752,35 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,50 пункта. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 65 базисни точки (доходността по дълговите книжа на България е с 0,65% по-висока от тази на немските книжа), като на предходния аукцион за същата емисия, проведен през месец март 2022 г., спредът към германските федерални облигации беше в размер на 81 базисни точки. На предходния аналогичен аукцион на 14-ти март обаче беше постигната по-ниска среднопретеглена доходност от 0,55% и по-високо ниво на покритие от 1,93 пункта.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона в понеделник придобиха пенсионни фондове - 56,2%, следвани от банките – 33,58%, гаранционни фондове – 5,0%, застрахователните дружества – 1,1%, инвестиционни посредници – 0,12%,  и други инвеститори – 4,0%.

Преди седмица министерството отхвърли всички поръчки за 10-годишни книжа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама