Отпада сертификатът за пристигащите у нас от няколко страни

18:15, 12 апр 22 25 2721 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От утре, 13 април, лицата, които пристигат от Република Северна Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Израел и Египет, не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, съобщиха от здравното министерство.

В заповедта се посочва още, че военнослужещи на НАТО, участващи в международни учения и многонационални контингенти и придружаващите ги цивилни лица, също не е необходимо да представят цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или аналогични документи, съдържащи същите данни.

Откриха нов COVID вариант, по-заразен от „Омикрон“

Нова мутация на COVID-19, за която се счита, че е по-заразна от „Омикрон“, набира скорост във Великобритания, предупреждават епидемиолози.

Мутацията е открита за пръв път в Обединеното Кралство в края на януари. Носи името XE и представлява хибрид между подвариантите на „Омикрон“.

„Това означава, че в един организъм са се появили и двата типа „Омикрон“, в резултат на което се е получила рекомбинация. Такива неща се случват при вирусите“, обясни пред bTV доц. Велислава Терзиева.

Счита се, че този подвариант е с около 10% по-заразен от досегашните мутации. Вирусолози очакват ръст на заразата. „Мисля, че чак толкова голям скок, колкото досега гледахме - едва ли. Ще има увеличаване обаче на случаите“, добави тя.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова не изключва нова COVID вълна от есента.

„Все още предстои да се определени до колко този вариант ще заобикаля имунитета. При ваксинираните лица заболяването протича много по-леко. Вероятно ще се наложи ваксината за COVID-19 да бъде сезонна“, заяви тя.

Д-р Бацелова успокоява, че няма данни този подвариант да е по-опасен или с различни симптоми. Освен във Великобритания, случаи има и в САЩ, Тайланд и Индия.

Данните у нас от последното денонощие

871 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие при направени малко над 10 000 теста. Процентът на положителните проби се покачва до 8.7 на сто, показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Броят на хората с активна инфекция в момента падна под 168 000. 1213 са пациентите с Covid-19 в болници, 134 от тях са в интензивни отделения.

30 са смъртните случаи за денонощие, вследствие на инфекцията. 83% от починалите не са били ваксинирани. 2634 са посочени като излекувани.

1430 са поставените дози ваксина в понеделник. Хората със завършен ваксинационен цикъл са малко над  2 052 500.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама