По-малко от 20% от българите могат да оказват първа помощ

15:39, 12 апр 22 25 1401 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По-малко от 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип. Това съобщи д-р Милен Бонев, завеждащ отделението по кардиология и реанимация на „Аджибадем Сити клиник“ на конференция за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община.

За сравнение в Европа 56% от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от случайни свидетели, като на първо място в тази статистика са скандинавските държави. При 28% от случаите са използвани автоматизирани външни дефибрилатори. Общо 75% от европейските държави имат регистър за дефибрилатори със съответните мобилни приложения за тяхното локализиране, информира специалистът. Средно за Европа времето за извършване на първата дефибрилация от медицински екип е 11 минути, като след третата минута вероятността за оцеляване е много малка.

В 29 държави се събират данни за внезапните сърдечни арести, като България не поддържа такава статистика, посочи Бонев. Проучвания показват, че използването на дефибрилатор при сърдечен арест покачва преживяемостта с 49 до 75 процента, съобщи той, цитиран от БТА.

Поставиха дефибрилатори за първа помощ в метрото

Бонев обясни, че подвижният дефибрилатор представлява автоматична система, която разпознава животозастрашаващи аритмии и е разработен за хора, които нямат медицинско образование. Апаратът е компактен, лесен за употреба и е подходящ за поставяне на всякакви места. Той подава гласови команди, които инструктират ползвателя за стъпките, които трябва да предприеме, използвайки апарата, каза д-р Милен Бонев. 

Проф. Иво Петров отбеляза, че 60% от общата смъртност у нас е в резултат от сърдечно-съдови заболявания.

Марияна Манушева, председател на фондация „Първите три минути“ съобщи, че до момента в столицата има поставени около 400-500 подвижни дефибрилатори, предимно в корпоративния сектор. Тя посочи, че по проекта на Столичната община служители на общинската администрация ще бъдат обучени да работят с дефибрилатори. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама