Пътните строители: „Ще се успокоим, като си получим парите“

10:26, 13 апр 22 25 1428 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Строителни фирми излязоха на протест. В страната ще бъдат блокирани редица ключови пътни артерии, включително и проходи. Недоволстващи се събраха пред сградата на парламента.

От бранша настояват Народното събрание да приеме решение, което да позволи на изпълнителната власт да им изплати 50% от дейностите, които те са свършили миналата година. Става дума за около 650 млн. лв. от общо над 1 млрд. лв. дължими. На среща с представители на пътния бранш премиерът Кирил Петков обяви, че ще предложи 600 млн. да бъдат платени веднага на строителните фирми.

50% от парите за пътните фирми - веднага, останалите - след проверка

„Фирмите са в много по-лошо финансово състояние поради факта, че държавата продължава да не изпълнява ангажимента си към тях, да разплати извършените дейности, признати от пътната администрация и подписани от всички отговорни служители“, каза пред bTV председателят на управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков.

Предложението на Кирил Петков за отпускане на 50% е „още едно доказателство, че дейностите, които са извършени са по-абсолютно законни договори“, смята Георги Златев от Браншова камара „Пътища“.

„Пътищата са в плачевно състояние, а провежданата политика на правителството по отношение на пътищата се изразява в ужасяващото им състояние, което и самите превозвачи показаха“, коментира Златев. „От седмици се взели даже решения (за парите) на комисията по регионално развитие, но от това не последва нищо. Ще се успокоим, когато си получим парите за законно изпълнените дейности“, посочи още той.

По данни на камарата заради неразплатените средства 10% от персонала е бил съкратен.

И в страната

Пътни строители протестират и в Хасковско. Строителни машини се движат бавно от пътен възел Димитровград към автомагистрала „Марица“ и обратно като затрудняват движението.

Пътни работници се събират в Стара Загора. Предвижда се да направят кръгче на бавен ход по детелината на АМ „Тракия“ на входа на Стара Загора. Не е предвидено да бъде направена блокада на самата автомагистрала, съобщи БНР.

Представители на пътни фирми от Кюстендил и Перник също излязоха на протест на Околовръстното при кв. „Върташево“ над Кюстендил. Не се очаква да се стигне до затваряне на международния път за ГКПП „Гюешево“ и Северна Македония.

Два протеста затвориха главни пътища в Русенско. Единият е на пътя Русе-Бяла в района на село Иваново, а другият – на кръговото кръстовище на „Дунав мост“, предаде bTV.

Протестиращи готвят блокада и на пътя между Ямбол и Сливен.

Моментално плащане

„Днес се надяваме да мине през правна комисия предложението за моментално плащане на над 600 млн. към строителните фирми, което е 50% от парите, които им се дължат. Останалите 50% заедно с МРРБ ще минем през експертна комисия, за да видим дали тези средства са похарчени правомерно и след това парламентът ще реши“, заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

Утре тези 600 млн. ще бъдат за отпускане и фирмите да започнат своята работа веднага“, добави Петков, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама