Турция цели да стане логистична суперсила до 2053 г.

10:37, 13 апр 22 / Свят 25 1820 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Турция се стреми да бъде логистична суперсила в света като част от нашата визия за страната до 2053 г. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган след заседанието на кабинета в президентския комплекс в Анкара.

Турция има ясен път напред към това да бъде логистична суперсила. Разширихме железопътната си мрежа от 10 959 км на 13 022 км. Нашата цел е до 2053 г. да увеличим този показател до 28 590 км.“, подчерта той и добави, че „чрез разширяването на високоскоростните влакови линии до 2053 г. ще увеличим броя на провинциите, свързани помежду си с тази система от 8 на 52“.

Петков постави ново начало с Турция

Засягайки инициативите на правителството в подкрепа на заетостта, Ердоган заяви, че Министерството на труда ще покрива всички заплати и социалноосигурителни плащания на новоназначените работници през първите три или шест месеца.

„През последните две десетилетия Турция осъществи проекти за много милиарди долари, а общодържавните ѝ магистрали и разделени пътища се разшириха съответно до 3 633 км и 28 647 км. В периода от 2003 г. до 2021 г. са направени инвестиции в размер на над 172 милиарда долара във всички средства на транспортната и комуникационната инфраструктура“, припомни турският министър на транспорта Караисмайлоглу. „След това ще инвестираме още 198 млрд. долара до 2053 г., като започнем от тази година, допълни министърът.

Според изчисленията, направени като част от плана, инвестициите ще позволят на страната да спести около 176 млрд. долара, от които 59 млрд. долара от икономия за време, 26 млрд. долара за гориво, 10 млрд. долара за разходи при произшествия, 31 млрд. долара за намаляване на въглеродните емисии и 56 млрд. долара за други разходи от външни фактори.

Карайсмайлоглу изтъкна, че Турция е важен пътнически и товарен въздушен център за Европа, Западна Азия и Африка, пише БГНЕС, като се позовава на „Сабах“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама