Фирми, свързани с Ковачки, натрупали над 166 млн. неплатени осигуровки

14:08, 13 апр 22 / Политика 25 2010 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над 166 милиона лева дължат фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, на двата задължителни стълба на общественото осигуряване. Това съобщи депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев във Facebook, като се позовава на отговор от министъра на финансите Асен Василев.

По думите му въпреки високите цени на електроенергията, „Брикел“ дължи осигуровки още от 2010 година. ТЕЦ „Марица“ 3 от Димитровград пък е просрочил осигуровки за последната година и половина.

От справката, която е публикувал, става ясно, че длъжници са и топлофикациите във Варна, Враца, Перник, Плевен, Сливен, ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“, ТЕЦ „Марица“ 3, „Мина Станянци“ АД, „Мина Бели Брег“ АД, „Мина Балкан“, „Мин Индъстри“ ЕООД и пр. 

Отново в играта: ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки пак получават пари от държавата за резерв

Документът сочи още, че 41 дружества имат непогасени задължения към държавното обществено осигуряване в общ размер на 109 523 963 лв. От тях 62 846 681 лв. са главница, а останалото са лихви, които са начислени от 2010 г. до февруари 2022 г. Освен това 40 дружества не са направили вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване на стойност 56 583 358 лв.

Проблемът не е само за бюджета на общественото осигуряване, но и за самите работещи в тези компании. Когато сумите само се начисляват, но не се плащат, осигурителната база и стаж по първи стълб си текат. Щетата е за НОИ, но не и за отделния работещ. Не така стоят нещата с втория стълб. Там ако няма плащане, няма и натрупани вноски. Съответно няма и втора пенсия“, пише Владислав Панев и отбелязва, че неплащането на осигуровки е достатъчна причина Националната приходна агенция да поиска несъстоятелност за длъжниците си. На тази тема щяло да е следващото му питане към министър Василев.

Към момента коментар от страна на Христо Ковачки все още няма. НАП и финансовия министър също запазват мълчание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама