За тройка на матурите трябва да се познава поне 1/3 от материала

14:53, 13 апр 22 25 1401 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тази година на матурите ще има повече въпроси с открит отговор. Целта е да се представят по-добре децата, които могат да мислят и да се изразяват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото. Това обяви просветният министър акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

Има много прецизна система за оценяване. Скалата в оценяване също ще се промени, каза министърът.

„Идеята е ясна. За да изкарате тройка, трябва да кажете - познавам поне една трета от материала. Надявам се експертите да се съобразят с тази промяна, промяната няма да е шокова и ще балансират задачите. За мен не е нормално да завършват средно образование хора, които не разбират 75% от материала, който трябва да знаят“, каза Николай Денков.

Той поясни, че матурите ще са балансирани, така че децата да са мотивирани. Никой не иска масово двойки, каза министърът.

Учебната година ще започне на 15 септември с нова учебна програма

Тази учебна година ще стартира на 15 септември. Дискусията за следващите учебни години продължава – например да започва от 7-8 септември, засега се отказахме от 1 септември, коментира министърът.

За новата учебна година ще са готови и нови учебни програми. В момента те се преразглеждат, както и учебниците, но за тяхната промяна ще е необходимо повече време. „В повечето случаи учебните програми не са много утежнени, но учебниците са много тежки. Всичко, което е академично излишно и не съответства на възрастта, трябва да бъде изчистено и след това учебниците да следват стриктно програмата. А вече различията и индивидуалността на децата и техните интереси ще се компенсират с учебните пособия. Това включва и електронните ресурси“, обясни Денков.

В момента се води дискусия дали може учебниците да бъдат безплатни за учениците. Електронните ресурси със сигурност ще бъдат, така че въпросът с частните уроци да започне да отпада от само себе си.

Денков беше категоричен, че вече няма нужда от дистанционно обучение, защото епидемичните показатели са добри, така че е важно децата да се върнат в училищата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама