COVID мерки ще се въвеждат и без извънредна обстановка

16:11, 13 апр 22 / Политика 25 3100 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на здравеопазването ще може да налага противоепидемични мерки и без обявена извънредна епидемична обстановка/извънредно положение, но те ще бъдат от ограничен кръг. С тях няма да може да се въвежда забрана за посещение на страната, ограничаване придвижването на територията на страната, спиране на работа на обществени обекти и услуги за гражданите, както и изискване на документ за достъп до въпросните обекти и услуги. Това гласят промените в Закона за здравето, които депутатите гласуваха след  повече от два часа разисквания, съобщи „Сега“. Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Промените обаче закъсняха с две седмици, поради което у нас в момента има мерки само на границата и чисто медицински изисквания за карантина на болни и контактни.

Мерките ще могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време

Освен национални програми Министерството на здравеопазването ще може да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец. 

Бившият образователен миистър от ГЕРБ Красимир Вълчев коментира, че в обхвата на точка 4 не е включено „преустановяването на присъствения учебен процес“. По думите му учениците отново ще бъдат ощетени, пише БТА.

Според Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ промените дават възможност при зараза да се взимат мерки - стъпка по стъпка и за определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. Чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек, смята Цвета Галунова. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта. Председателстващият заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

Ирена Анастасова  от „БСП за България“ пък призова депутатите от „Възраждане“ да говорят по същество, а не да се правят „митингаджийски изказвания“.

Андрей Чорбанов („Има такъв народ“) посочи, че предвиждането на план за действие „предполага правила, за да бъдат защитени в най-голяма степен правата на българските граждани“.

С измененията се правят промени и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. С тях се предвижда да се удължи с три месеца, след отмяната на извънредната епидемична обстановка, възможността Министерството на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ. За БТА доц. Тонев обясни, че се създава „законовата форма“ за средствата, гарантирани през държавния бюджет и бюджета на НЗОК, гласувани през февруари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама