МВР увеличава контрола върху границите ни с Турция и Гърция

17:59, 13 апр 22 / Политика 25 2931 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

МВР увеличава контрола върху границите ни с Турция и Гърция заради засиления мигрантски поток. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и даде да се разбере, че не е доволен от турския контрол на границата.

Без да хвърляме вина върху Турция, като че ли контролът на техните гранични власти не е на това ниво, на което ние бихме искали да бъде. Все пак това са около 20 000 и повече мигранти, които правят опит да влязат у нас, а там има гранични власти“, каза Бойко Рашков.

По думите му в сравнение с миналата година, в периода от 1 януари до 13 април, има между два и половина до три пъти увеличаване на броя на лицата, които са се опитали да преминат на нашата територия. Увеличила се е и бройката на тези, които са успели да навлязат навътре в територията на страната. Той добави още, че преградното съоръжение по южната ни граница е изградено от такъв материал, и така направено, че всеки ден се ремонтира, освен това то постоянно се разрушава от опитващите се да влязат в страната.

Министърът обясни, че по южната ни граница се командироват служители от няколко регионални дирекции, освен тези, които са в непосредствена близост, служители на жандармерията, а в близките дни, във вътрешността на страната - и военнослужещи.

За заплахите към Каримански

На депутатски въпрос за случая със заплахата спрямо депутата и кандидат за управител на БНБ Любомир Каримански, вътрешният министър обяви, че е образувано досъдебно производство. „Изясняват се обстоятелствата около начина, по който човекът, изпратил есемеса е напуснал България към Румъния“, посочи Рашков, цитиран от „Сега“.

Шамара на „Тракия“

Полицаите, замесени в скандала с шамара на „Тракия“, ще бъдат отстранени от длъжност до приключване на дисциплинарното производство“, заяви още вътрешният министър Бойко Рашков по време на  изслушването. „Изключително срамно явление, съпътствано от редица чисто професионални нарушения, които видяхме от страна на служителите на КАТ. Място за подобни служители на МВР няма категорично“, подчерта вътрешният министър. Той коментира, че първоначалните данни сочат опит за заличаване на следите от извършеното нарушение, чрез изтриване на видеозаписа от страна на самите служители.

Рашков посочи, че е разпоредил да се извърши проверка на всички полицейски коли, които контролират пътното движение в страната. Целта е да се установи има ли и на друго място въздействие върху техническите средства в автомобилите. „Непрекъснато говорим за пари и за бюджет и накрая се намират едни служители, които рушат това, което сме купили с парите на българския данъкоплатец“, изтъкна силовият министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама