Закриха окончателно спецструктурите

17:50, 14 апр 22 / Политика 25 1506 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При третия си опит Народното събрание успя окончателно да закрие специализираните съдилища и прокуратури. С промените бяха премахнати още кадровите и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и съдебните инспектори. Решението на парламента е първият значим политически успех на управляващата четворна коалиция, която дойде на власт със солидни заявки за съдебна реформа. Една от тях бе за закриване на спецправосъдието.

Мнозинство за това имаше още в 45-я и 46-я парламент, но в тези две издания на Народното събрания липсваше достатъчно време и желание за окончателното им закриване.

Радев: Спецправосъдието няма аргументи в своя защита

ГЕРБ защитаваше до последно

Дебатът в четвъртък в пленарна зала повтори всичко казано между партиите от четворната коалиция и ГЕРБ в предишни спорове. Този път ДПС реши по-скоро да играе пас, въпреки че през годините партията защитаваше статуквото в съдебната система.

От ГЕРБ предупредиха, че закриването на спецправосъдието ще доведе до заличаването на много дела с голям интерес. Партията заяви, че това е в интерес на олигархични кръгове, а не на българските граждани, както и че ще бъдат загубени 3 млрд. лева от наложени запори и възбрани. 

Атанас Славов („Демократична България“) описа схемата на българското специализирано правосъдие - прокуратурата преценява, че има организирана престъпна група, и делото отива в спецсъда. „Делото започва. Седем години група граждани са подложени на инквизиция, паралелно започва производството пред КПКОНПИ, седем години продължава и това, колеги. Накрая е напълно възможно спецсъдът да оправдае някого. Междувременно производството продължава пред КПКОНПИ. Докога с това, колеги“, коментира той и обясни, че става дума за „прикрита форма на извънредно правосъдие“, пише Mediapool.

Да си бухалка е личен проблем

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) опонира, че ако прокурори са образували разни дела, за да ги използват като бухалка, това е проблем на конкретните прокурори, а не на закона. Дани Каназирева на свой ред прочете редица дела с много подсъдими, които ще бъдат прекратени.

„Има една приета поръчка и тази поръчка се изпълнява, защото идват избори“, обяви тя. Кристиян Вигенин (БСП) ѝ опонира, че скоро няма да има избори.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) говори за натрупания опит на специализираното правосъдие в борбата срещу организираната престъпност, който не трябва да се губи. Това провокира Атанас Атанасов (ДБ) да излезе на трибуната, за да цитира спецсъдийката Вилислава Ангелова, която допусна крайно любопитен лапсус пред правната комисия: „Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат“, заплаши тя депутатите.

Давате ли си сметка за какъв начин на мислене става дума? Защо не коментирате това“, попита Атанасов депутатите от ГЕРБ. Екатерина Захариева му обясни, че ако е бил на заседанието на правната комисия, е щял да знае с каква емоция е говорила съдийката и защо е допуснала тази грешка.

Радомир Чолаков украси допълнително дебата с обяснението, че през 2019 година специализираното правосъдие е тръгнало срещу олигарсите и „утре, ако трябва, срещу г-жа Надежда Йорданова ще бъде образувани досъдебни производства“.

На второ четене: Правната комисия прие закриване на спецправосъдието

Сегашните министри са бъдещи клиенти на прокуратурата“, каза Чолаков, напомняйки, че това е нещо нормално.

Атанас Атанасов му отговори, че в това не би имало нищо лошо, ако преследваните след години не са оправдани. „Аз лично бях шест години и половина обвиняем по три наказателни дела. Вие давате ли си сметка какво преживява един човек, който е неоснователно обвиняван“, каза бившият шеф на Национална служба „Сигурност“.

„Аз съжалявам за това, което се е случило на вас, но като закриете специализирания съд това ще престане ли да бъде възможно“, му отвърна Чолаков.

Извън политическия дебат анализът на специализираното правосъдие ясно показва, че за 10 години не бяха постигнати никакви значими резултати срещу организираната престъпност и корупцията. Главният прокурор Иван Гешев оправдава това с остарелите процесуални закони и твърде формалния процес.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама