Парламентът не избра Каримански за гуверньор на БНБ

12:33, 15 апр 22 / Политика 25 1851 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народното събрание не одобри Любомир Каримански от ИТН за управителна БНБ. „За“ гласуваха 58 депутати, „против“ бяха 36, а въздържали се 84.

Тома Биков от ГЕРБ поиска прегласуване, но и след него кандидатурата не беше одобрена, съобщи БГНЕС.

Има ли фиктивно плащане с подписа на Каримански?

Процедурата доведе до конфликт между коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и партията на Слави Трифонов, които излязоха с две кандидатури. В последствие предложеният от ПП Андрей Гюров оттегли кандидатурата си. Тогава премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да направи същото и парламентът да стартира нова процедура, но от ИТН обявиха, че той няма да се откаже.

„Помията полетя час-два, след като станахме двама кандидати“

Голямата част от тези, които не гласуваха за мен, лично ми казаха, че ме подкрепят и поради политическо решение няма да могат да гласуват така, както биха искали. Това каза Любомир Каримански от трибуната след гласуването.

Получих голям и мъдър урок, който ще ми помогне, защото не контролът на парите в България, а знанието е незаменима ценност. Знанието получих аз, а не вие, депутатите. Твърдеше се, че съм почтен и работлив, почти една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през бюджетната комисия или през ръцете ми минаха бюджетите на България за около 60 млрд. лева“, заяви той.

Положих всички усилия и проявих несправедливост към хората, опазващи културната памет в България, каквито са музейните работници, да може поне частично да се възстанови тази справедливост“, каза Каримански.

Оказа се, че съм със спорна репутация. След това обаче, твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по грешка са отишли към фирми, за които е заинтересована опозицията. Днес разбрах, че това не е грешка, добър урок. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и ДПС, когато останах сам, но никой не пресметна, че се разчита на тях още в момента, в който издигнеш втори кандидат, иначе сметката не излиза“, подчерта Каримански.

Той определи това като „странен урок“. „Твърдеше се, че българските банкери не стават, нали така? До този извод колегите бяха спестили това свое мнение, просто не знаех, че това е така, бих го нарекъл добър урок. Забележително беше, че нямаше помия срещу мен, докато само аз бях анонсиран за кандидат. Не е ли странно, първите шепи кафява течност полетяха час-два, след като процедурата за внасяне на кандидатури приключи и станахме двама. Удивително съвпадение, добър урок“, коментира още Каримански.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама