Петков: При нас няма стабилност на всяка цена

15:16, 15 апр 22 / Политика 25 1518 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В коалицията е важна не самоцелната стабилност, а спазването на принципите и търсенето на решения, които обединяват отделните партии. Това подчерта пред журналисти в Раднево премиерът Кирил Петков. Коментарът му идва на фона на разминаванията между политическите сили в управлението по въпроси като БНБ и плащанията за пътните фирми.

Няма разцепление – така директно да се каже. Ние сме обещали на нашите избиратели, че ще работим принципно – тази мантра „Стабилност на всяка цена“ не е при нас. При нас е „Стабилност, като спазваме принципите, които сме обещали на гласоподавателите, които са ни се доверили“, подчерта Петков.

Според него „не беше добра стъпка, когато нямаме обединение около една личност, в момента това гласуване (за управител на БНБ – б.р.) да протича, много по-смислено беше всички да направят крачка назад“.

Петков отбеляза, че сегашният гуверньор Димитър Радев „може да остане дълго време“, но „една от коалиционните партии реши, че на всяка цена този избор трябва да се случи“, макар по всяка вероятност кандидатурата да не бъде подкрепена.

Тогава всички ще можем да седнем спокойно и да обсъдим, за да имаме една обща кандидатура“, коментира Петков, като допълни, че при следващи ситуации всяка кандидатура с вето от 3 от 4-те партии ще бъде оттегляна.

Парламентът не избра Каримански за гуверньор на БНБ

Съдбата на въглищата

В отговор на въпроси и на граждани, премиерът беше категоричен, че в сегашната версия на Плана за възстановяване и устойчивост няма да се затварят въглищни централи – макар първоначално да е имало такова искане от Брюксел.

Намаляването на емисиите с 40 на сто по думите му означава оптимизация на мощностите, които няма да спират да работят –  например с по-голяма заетост през зимата и по-малка през лятото. „В момента и заради Украйна се осъзна колко е важно да имаме независими източници на енергия“, заяви Кирил Петков, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама