Големите кавички на седмицата: Бюлетини, помия и Путин

13:00, 16 апр 22 / Големите кавички 25 1658 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата: Студентки, лъвове и лампи

Пролет пукна и замириса на избори. Само за четири месеца партиите в управлението преминаха от режим на „огромно съгласие“ до подсечки, обвинения и „замеряне с помия“.

На фона на връхлитащите една след друга кризи, т.нар. „А отбор“ не успява да демонстрира стабилност и единомислие. Вместо това отделните партии чертаят и погазват нови и нови червени линии, а разминаване има по всяка тема.

Най-голямо сътресение в коалицията предизвика изборът на нов шеф на БНБ, който се провали с гръм и трясък и втория път. Казусът изправи едни срещу други „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ и постави под въпрос принципа за почтеност на управляващите. Заложник на спора станаха парите за ремонт на пътищата в страната, които държавата все още не е разплатила на строителния бранш.

Конфликт между двете партии назрява и по темата за Северна Македония, където се наблюдава разминаване между позициите на МВнР (под ръководството на ИТН) и екипа на премиера.

Открито противоборство има и по темата за военна помощ за Украйна. БСП в прав текст заяви, че изпращането на оръжия ще извади социалистите от формулата за управление. Затова засега страната ни изпраща единствено хуманитарна помощ, каски и бронежилетки за цивилните.

Единственият успех, с който управляващите могат да се похвалят, е закриването на спецправосъдието. Но все още е рано за шампанско, защото казусът отива в Конституционния съд. Смяната на главния прокурор обаче изглежда като „дълъг мач“ с неясен резултат. До момента Иван Гешев и ВСС успешно финтират всички опити за предсрочно прекратяване на мандата на Обвинител №1. Нещо повече, прокуратурата бележи точка след точка срещу новата власт. Последният удар срещу коалицията бе решението на съда да обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен.

На фона на тези събития не буди изненада фактът, че партиите вече стягат редиците за евентуални избори. С половин година забавяне „Продължаваме промяната“ най-накрая стана партия и ще може да се яви самостоятелно при нов вот. Самият премиер намекна, че стабилността на управлението не е на всяка цена.

 По същото време БСП започна маневри за връщането на гласуването с хартиена бюлетина. Левицата показа изключително слаби резултати на последните два вота и обвини за това машинния вот. Връщането на хартиената бюлетина е шанс за социалистите (а и не само) да получат повече гласове, но мнозина виждат в това крачка назад и бум на купения вот. Трябва ли да се върне хартиената бюлетина – аргументите „за“ и „против“ може да видите ТУК.

Не всички обаче гледат с надежда към нови избори. За „Демократична България“, които са най-малката група в управлението предсрочен вот поставя под въпрос мястото им не само във властта, но и в парламента. Ето защо според тях големият победител при едни нови избори ще бъде Владимир Путин.

И като намесихме името на руския президент, няма как да не обърнем внимание на продължаващата вече втори месец война в Украйна. Конфликтът е напът да навлезе в нов етап, след като Швеция и Финландия дадоха знак, че искат да се включат в НАТО, а Русия заплаши с разполагане на ядрени оръжия. Междувременно военните действия в Украйна продължават и дори се разследва употребата на химическо оръжие от руска страна. САЩ пък обещаха нова порция военна подкрепа за страната, а американският президент нарече случващото се там „геноцид“.

Информацията за сраженията около Мариупол все още е противоречива, но няма съмнение, че българските моряци на блокирания там кораб „Царевна“ пътуват към България и се очаква в близките дни да се завърнат у дома. Кой и как евакуира моряците – ТУК може да намерите повече информация.

 И докато на североизток се водят реални сражения, у нас основен терен за военни действия се превръщат медиите. Дни преди евакуацията на българските моряци БНР тиражира информацията, че „Царевна“ е превзет от украинския батальон „Азов“, която бе опровергана от МВнР. Фалшивата новина доведе до оставки в Обществения съвет на Националното радио и наказание за водещия Петър Волгин. СЕМ обаче не откри проблеми и няма да санкционира БНР за случая.

Около медийния регулатор се разшумя и заради предстоящата подмяна в състава му. Голямата новина около СЕМ тази седмица беше „издигнатата и внезапно оттеглена“ кандидатура на Мартин Карбовски за член на регулатора. След като от „Има такъв народ“ хвърлиха димката, взеха че се отказаха изобщо да предлагат кандидат. Така в крайна сметка за двете места в СЕМ ще се борят трима кандидати. Което си е напредък, като се има предвид конкуренцията при последните конкурси за държавни постове.

И докато партиите правят сметки за избори и постове, обикновеният българин се чуди как да си плати сметката. А прогнозата за момента не е много оптимистична - „Няма да е все така - и по-зле ще става“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама