Драматичен успех за Григор Димитров в Монте Карло

17:58, 15 апр 22 / Спорт 25 1603 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се класира на полуфиналите на „Мастърс“-а в Монте Карло след паметна и великолепна победа над 11-ия поставен Хуберт Хуркач с 6:4, 3:6, 7:6(2) за 2 часа и 29 минути битка.

За втори път в кариерата си след 2018 г.  Гришо стига до тази фаза в Монте Карло, като следващият му съперник ще бъде Алехандро Давидович Фокина, който спря в първия кръг Новак Джокович, а по-рано днес обърна Тейлър Фриц с 2:6, 6:4, 6:3, предаде Sportal.bg.

Димитров спечели първия сет срещу 14-ия в света поляк с ранен пробив за 2:1, а загуби втория след увеличаване на непредизвиканите грешки и няколко мига невнимание при допуснатия брейк за 2:4. Третият сет започна с размяна на успехи на посрещащия, като Гришо бе пробит и за 4:5, но осъществи рибрейк. Цели два мачбола имаше българинът на посрещане при 6:5 в своя полза, но Хуркач рискува и успя да стигне до тайбрек. Там контролът от самото начало беше у Григор и той загуби само две точки, като още с първия си шанс да приключи мача го направи убедително с невъртнат сервис.

Това беше 16-о участие на топ ракетата ни на четвъртфинал на „Мастърс“ и той за осми път достига следващата фаза - другите му такива класирания са в Рим и Торонто през 2014-а, в Синсинати през 2016-а и 2017-а (когато печели и титлата), в Монте Карло и Париж през 2018-а и в Индиън Уелс миналата година. Като цяло в последните шест сезона Димитров неизменно записва поне едно участие в полуфинал на „Мастърс“, ако изключим белязаната от коронавирус 2020-а.

В предишния кръг в Княжеството в четвъртък Димитров постигна първата си победа над съперник от топ 10 през 2022-ра и общо 29-а в кариерата срещу световния номер 7 Каспер Рууд, а сега срещу Хуркач елиминира трети поставен в схемата (първият беше Николоз Басилашвили в първия кръг).

През 2018 г. българинът загуби на полуфиналите от Рафаел Надал, който спря похода му в Княжеството и през 2019-а и 2021-ва. Това означава, че все още Димитров няма поражение от различен от Матадора тенисист вече пет години в Монте Карло - последният такъв случай е отпадането му от Ян-Ленард Щруф през 2017-а.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама