Петков отговори на обвинения на външния министър

13:20, 16 апр 22 / Политика 25 1643 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Премиерът Кирил Петков отхвърли обвиненията на министъра на външните работи Теодора Генчовска, че екипът му има сериозни различия по темата Северна Македония спрямо националната позиция, която външното министерство спазва.

„Неведнъж казах, че институцията, която трябва да даде крайната позиция на България за Северна Македония е българският парламент. Никой не може да прокара, каквато и да е позиция, която да не е минавала през българският парламент. Дори да има различия във вижданията, въпреки че имаме коалиционно споразумение, което дава ясна рамка, какъвто и подход да има, накрая трябва да бъде одобрен от парламента. Надявам се даже не само от коалиционните партньори, но и от опозицията. Трябва да имаме единство около тази тема“, заяви министър-председателят по време на учредяването на партията „Продължаваме промяната“ в Пловдив, цитиран от bTV. 

И Борисов нападна Петков за Северна Македония

Днес бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата, като нападна Кирил Петков.  Това, което каза г-жа Генчовска, навсякъде по света води до падането на правителството. Петков води външна политика спрямо националния интерес на България. Ние направихме Договор за добросъседство, ние сме казали да се изпълни този договор. Разбрахме от външния министър и шефа на историческата комисия, че няма никакъв напредък. Петков каза, че има огромен напредък. На него не му е за пръв път да лъже“, изтъкна Борисов, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че министър Генчовска заяви вчера, че няма документ между Северна Македония и България, който да е основа за договаряне. Освен това тя подчерта, че почти нищо от останалите четири точки в Протокола 4+1 не е изпълнено от страна на Скопие. Външният министър поясни и че няма време до края на френското председателство да бъде отворена Конституцията на Република Северна Македония с цел вписване на българите в нея като държавотворен народ.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев изтъкна, че не е забелязал да има разнобой във външната политика. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък потвърди, че очевидно има структурен проблем в коалицията и по въпроса за Северна Македония, но и той подчерта, че няма как да има промяна без решение на НС. 

„Червената линия“ на ИТН

Теодора Генчовска е излъчена за външен министър от квотата на „Има такъв народ“. А партията на Слави Трифонов посочи като „червена линия“ именно темата за Северна Македония. Преди дни лидерът на ИТН също обвини Петков, че „някъде на тъмно е уговорено“ свалянето на ветото над началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към евросъюза

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:41, 16 апр 22

Итн не са партия, а група чалгари, създадени от ДПС, библиотекарската ДС мафия и Герб. Това са най- слабите министри Ганчовска и Гроздан Караджов. А Каримански три парламента се натиска за поста в БНБ. Всичките кадри на Учиндолския, който си купи дипломата от консерваторията, не стават за политици. Те развалят коалицията, но правителството ще оцелее.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама