Жълт код за дъжд и сняг в цяла България

07:00, 17 апр 22 25 1449 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Рязко застудяване в цялата страна. В цяла България е обявен жълт код за валежи от дъжд, които в повечето области, включително в столицата, ще преминат в сняг. В крайните източни райони валежите ще бъдат придружени от силни ветрове.

Снимка: НИМХ

На много места в страната валежите ще са значителни по количество. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта - между 8° и 13°, в София  - около 10°, а привечер - от 2°-3° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони, в София - около 3°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, а със застудяването в Предбалкана ще има условия да се задържа снежна покривка.   

По Черноморието ще бъде облачно, около и след обяд на много места с валежи от дъжд. Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в южните райони, има условия за значителни количества. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Температурите ще са с обратен дневен ход, сутринта ще са 10°-14°, а привечер 5°-7°. Температурата на морската вода е 8°-11°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

В планините ще бъде облачно, мъгливо и с валежи от сняг. Сутринта под около 1200 метра - от дъжд, но с понижението на температурите дъждът и в по-ниските части бързо ще се примесва и ще преминава в сняг. На много места в масивите в Западна и Централна България количествата валежи ще са значителни. Преди обяд вятърът все още ще има южна компонента, но до вечерта навсякъде ще се ориентира от североизток и ще е умерен до силен и с него по проходите ще се създават условия за виелици. Ще нахлува студен въздух, температури ще се понижават и към 14 часа на 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.                          

В началото на новата седмица времето ще бъде доста студено за периода. В понеделник минималните температури ще са между 0° и 5°, максималните в повечето места между 5° и 10°, във вторник малко по-високи. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в районите с надморска височина над 500-600 m - и сняг. Все пак валежите ще намалеят като обхват и интензивност. Вятърът ще остане от север-североизток, в понеделник ще отслабне до умерен, а във вторник ще стане от западната четвърт, сочи прогнозата на НИМХ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама