Пендаровски: България ни предлага хитлерист за сближаване

18:00, 17 апр 22 / Свят 25 2242 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ден, след като българският премиер Кирил Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и множество български политици от всички партии откриха Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля, северномакедонският президент Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България заради личността, на която е кръстен. 

„Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза, изтъкна Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъства българският премиер Кирил Петков, вицепрезидента Илияна Йотова, както и множество български политици от всички партии.

За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави“, посочи той, цитиран от Нова телевизия. „Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и делото на Иван Михайлов не може да имат принос в тази посока“, каза още Стево Пендаровски.

И РМС иска да открие културен център за македонците в България

Междувременно македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България, предаде БГНЕС. 

Ковачевски също изрази мнение, че Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол. „В РСМ всеки гражданин има право да изразява свободно своята етническа, религиозна, идеологическа принадлежност“, каза Ковачевски по повод на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. Той подчерта, че „неговото правителство ще продължава да спазва този подход, защото той е техен принцип и като държава, и като общество“.

„В същото време правителството на РСМ, както и обществеността чака деня, когато при нашите съседи ще дойде времето и там гражданите, които имат македонско самосъзнание, да могат по такъв свободен начин да изразяват своите убеждения“, каза още македонският премиер.

Сръбски агенти действат като Путин в Украйна

От културния център в Битоля пък изтъкнаха, че цялата югославска агентура вчера е била впрегната за да всее страх сред гражданите на РС Македония. „Те действат по същия начин, както това правеха в най-мрачните времена на югославския диктатор Йосип Броз Тито, но и така както действа съвременният диктатор Путин в Украйна“, посочват от Иван Михайлов.

Вчера старите югославски комунистически зомбита от съседно на Битола село бяха организирани и докарани от агентите на Виктор Димовски - директор на македонското контраразузнаване, за да веят обидни транспаранти, на които пишеше, че... ръцете на българската делегация били „кървави"!!! Разбира се - също и че българите били фашисти!!! Но това до болка вече го знаем от съдебните процеси, през които през последните десетилетия минаха хиляди и хиляди македонски патриоти по обвинение, че са фашисти защото не криеха българското си достойнство и омразата си към югославския окупатор“, казват лидерите на културния център от Битоля.

Според тях вчера сме били свидетели как действат същите наполовина -живи сътрудници на югославския режим. „Целта беше скандалът да засенчи фактът, че стотици македонски българи дойдоха да видят българската делегация и най-вече да открият официално клуба, който гордо носи името на легендарния лидер на истинското историческо ВМРО - Иван Михайлов, продължителят на делото на Гоце, на Даме и на Тодор Александров. Но нищо не успя да уплаши мнозинството македонски патриоти, които дойдоха да покажат, че въпреки манипулирането на преброяването, въпреки фалшивите данни от него, ние сме много. И не ни е страх“.

Без съмнение, днес по подобие на Путин, който обявява за „фашисти“ жертвите на своята престъпна агресия, все още живите огризки на югославските сатрапи в нашата Македония /вече „Северна“/ също определят като фашизъм неизбежното завръщане на българската идентичност в Битола, Охрид, Велес, Щип...в цялата наша изстрадала Македония. Това съвпадение с политическия речник на бившите съветски и бившите югославски им агенти тук не е нито случайно, нито изненадващо. Те са братя по оръжие и братя по престъпление. Както Путин създаде Донецката народна република и Луганската народна република в окупирания Донбас, така и Тито създаде Македонската народна република в нашата окупирана родина“.

„Слугите и на двата режима днес отправят обвинения във „фашизъм“ - югославските пенсионери - срещу македонските българи, руските окупатори - срещу украинските патриоти. Въобще не ни е страх, няма да ни спрете! Искаме си правата - Българите в Конституцията, Историческата истина - в учебниците“, казаха още лидерите на Културния център от Битоля.

Кой е Иван Михайлов?

Иван Михайлов Гаврилов, наричан още Ванчо и Ванче е български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, писател, последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение. Използва псевдоними като Балканикус, Радко, Брегалнишки, Брезов, Деянов, Дорко, Македоникус, Малкия, Отински, Скромния, Petar Deljan, Кайн, Димов.

Припомняме, че откриването на българският културен център в Битоля вчера не мина без провокации. При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква. На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама