Управляващата коалиция ще обяви нов антикризисен пакет

18:35, 17 апр 22 / Политика 25 1551 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева. В следващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет. Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени. Това заяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който е и съпредседател на „Продължаваме промяната“, относно критиките на Любомир Каримански, че фискалният резерв е докаран до минимум. 

Василев уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. А що се отнася до фирмите, той отбеляза, че България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с „Лукойл“. ... Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете“.  

Храните на едро с близо 21% скок на цените от началото на годината

Припомняме, че преди дни „Демократична България“ предложи серия от мерки за справяне с кризисната ситуация, инфлацията и повишаването на цените на енергоносителите. Тогава те посочиха три конкретни стъпки, които включваха повишаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лева от 1 януари 2023 и на 116 хил. лева от 1 януари 2024; лихвата в случай на забавяне на плащания към топлофикации, енергоразпределителни дружества и доставчици да бъде намалена от сегашното ниво и да се отправи предложение до ЕК за срок от 6 месеца да бъдат драстично намалени или премахнати бариерите за вноса на стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените.

„Продължаваме промяната“ в борбата срещу корупцията

„Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата, това се вижда доста ясно“, подчерта вицепремиерът. 

Той даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева: „Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим“.

Министърът на финансите заяви пред БНР, че няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ. „Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане“.   

Не чух аргументи срещу Каримански, други правят задкулисни договорки

Да не се „разбутва“ ръководството на БНБ

По темата за БНБ позицията на вицепремиера Василев е, че не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. „Не е добре да се разбутва ръководството на Банката, докато не се поовладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията“. 

Нередности в здравната система в общините

По думите на вицепремиера Василев са излезли и много нередности в здравната система в общините. В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово“.

Ще има ли предсрочни парламентарни избори?

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се „хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи“. „За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори“.

Кирил Петков е най-подходящият премиер от „Продължаваме промяната“, смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Нямало две външни политики по казуса със Северна Македония

Всяко решение по темата за ветото на Северна Македония трябва да мине през парламента, подчерта вицепремиерът: „Няма как такава важна тема да мине през задната врата. ... Няма две външни политики“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама