Мариупол е обсаден, защитниците му отказват да се предадат

08:38, 18 апр 22 25 1904 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия продължава обстрела по различни цели в Украйна, съобщават официални представители. Петима души са били убити, а 13 - ранени в Харков. Властите в Миколаев, край Одеса, съобщават за ракетни атаки.

Мариупол продължава да е обсаден, но останалите там украински войници отказват да го напуснат. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба твърди, че руската страна е решена „да изравни града със земята на всяка цена“. Киев обвинява Москва, че е сринал Мариупол и иска да направи същото в Донбас. От Днипро с влак бяха евакуирани ранени, предаде БНТ.

Зеленски обвини Москва в изтезания

Украинският президент Владимир Зеленски каза, че руските войски в Южна Украйна извършват изтезания и отвличания и призова света да реагира на това. Там са изградени помещения за изтезания, каза Зеленски в обръщение към нацията.

Те отвличат представители на местните власти, посочи той. Зеленски каза, че хуманитарната помощ се краде, заради което има глад.

В окупираните части на Херсонска и Запорожка области „руснаците създават сепаратистки държави и въвеждат руската валута - рублата“, каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Той посочи, че планираната руска офанзива в Източна Украйна „ще започне в близко бъдеще“.

Зеленски отново призова за засилване на санкциите срещу Русия, включително върху целия ѝ банков сектор и петролната индустрия, предаде Mediapool.

САЩ с военна помощ за Украйна за нови 800 милиона долара

Зеленски е разговарял с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Двамата са обсъдили въпроси за финансовата стабилност на Украйна и възстановяването ѝ след войната.

Междувременно от военна база в Съединените щати към Украйна се подготвя изпращането на изпратени муниции, оръжия и друго оборудване. Президентът Джо Байдън обяви допълнителна помощ за Украйна в размер на 800 милиона долара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама