Първи думи на моряците от „Царевна“: Най-страшното бяха бомбите и снарядите

13:52, 18 апр 22 / Политика 25 1608 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евакуираните моряци от кораба „Царевна” пристигнаха с правителствения самолет на летището във Варна. Близките им ги посрещнаха още на пистата.

Най-страшното бяха бомбите и снарядите, като на кораба имаше и пробойна”, разказа един от моряците.

Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от него и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам - в Ростов на Дон. Моряците заявиха, че не са сигурни коя страна са представлявали войниците, предлопалагат, че е Русия.

Моряците от „Царевна“ слезли с бяло знаме

На летището бяха и министър-председателят Кирил Петков, придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

„Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда, докато може да излезе и самия кораб." - каза Кирил Петков.

Моряците в „Рожен” също са изявили желание да се евакуират тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск. „Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична. Призовавам медиите за коректно отразяване на информацията, защото всяка дезинформация влияе на усилията по евакуацията им”, каза Теодора Генчовска, цитирана от БНТ.

Шефът на разузнаването не е участвал в спасяването на моряците от „Царевна“

Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от „Царевна” е координирана изцяло от българското правителство, като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.

Кирил Петков допълни, че на два пъти е имало възможност за посрещането на моряците от другата страна на оградата на пристанището в Мариупол, но капитанът е преценил, че е опасно.

„Това, че се стигна дотук – това е въпрос на дипломатически разговори и с двете страни - Русия и Украйна, така че ние имахме възможност в зависимостх от това коя страна вземе превес на пристанището, да комуникираме с нея. В случая това беше Русия”,  каза Петков.

Собственикът на кораба Даниел Стефанов заяви, че всички корабособственици на блокирани кораби в Мариупол са били в контакт с Русия, Украйна и Турция като посредник, за да се реши въпросът със синия коридор, но това е много сложно. По кораба има щети, но от фирмата се надяват, че плавателният съд ще може да се прибере на собствен ход. За целта ще е необходимо на борда му да се качи допълнителен екипаж.

Хората, останали на кораба, имат достатъчно запаси от храна и вода.

Припомняме, че 14 български граждани и един украинец, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол с помощта на армията на Донецката народна република. По-късно те навлязоха в Русия. По собствено желание на кораба остават петима души, сред които и капитанът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама