Нинова сменя ръководството на „Кинтекс“

17:15, 18 апр 22 / Политика 25 1922 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на ръководството на държавната компанията за внос и износ на оръжия „Кинтекс“. Решението идва, след като инспекторатът към министерството откри редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор при проверка на дружеството за 2021 г.

Докладът от проверката вече е изпратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Собственик на дружеството е Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под ръководството на Министерството на икономиката и индустрията. Изпълнителен директор на „Кинтекс“ е Александър Михайлов. В края на януари в медийни публикации бе посочено, че към момента на постъпване на длъжност в държавната компания е участвал в управлението на две частни компании, припомня businessnovinite.bgВ ръководството понастоящем са още Анита Великова – председател на Съвета на директорите,  Стефка Граматикова, Десислава Господинова – Христова и Васил Ризов, според сайта на дружеството.

Големите кавички: „Няма да разреша оръжия за Украйна, ако ще да ме сменят“

За първите девет месеца на предходната година всички оръжейни фирми влошават резултатите си. В началото на годината се разбра, че заради политическата криза в страната междуведомствената комисия, която дава или отказва износ на оръжие от страната не е заседавала отдавна и с това са забавени редица решения.

В началото на месеца пък Корнелия Нинова даде заявка, че иска да увеличи правомощията си в сферата на търговията с оръжия, като получи последната дума за регистрацията на търговците и създаде възможност да участва в държавния орган, контролиращ сектора, пише „Дневник“. Идеите са залегнали в депозирани миналата седмица в Народното събрание проектопромени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. 

Украински медии съобщават за доставки на българско оръжие

Български изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки за Украйна. Това обяви по-рано днес съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, като се позова на информация на авторитетни украински медии. 

„Не бих искал да влизам в детайли. Има тук едно лицемерие. Тоест, нашата военна промишленост генерира продукция, която отива там, но политически ни е страх да заемем позиция“, заяви Атанасов пред БНТ. По негови думи ДБ ще продължи да настоява българският парламент да задължи правителството да окаже военна помощ на Украйна.

Преди месец икономическият министър Корнелия Нинова категорично отрече нашите производители от военно-промишления комплекс да продават изделия на Украйна. „Разбира се, не е невъзможно през препродажби нещо, произведено в България, да стигне в Украйна, но това е отговорност на търговците“, уточни тогава Нинова. 

Михайлов: Икономически интереси стоят зад освобождаването ми 

Уважавам правото на всеки министър да избира екипа си и хората, с които иска да работи. Категорично се противопоставям обаче на опита да бъда дискредитиран и да бъдат внушени несъществуващи причини за моето освобождаване. Това се посочва в позиция до медиите изпратена от изпълнителния директор на държавното оръжейно предприятие „Кинтекс“ Александър Михайлов.

„Заварихме много тежко състояние през 2021 г. Загубени бяха стратегически пазари, подписани бяха неизгодни договори, разходвани бяха огромни средства със съмнителна ефективност, които надвишават 10 млн. лв. за един определен контрагент“, се посочва в разпространената позиция, цитирана от БГНЕС.

„Заедно с прекратяването на външните договори и пресичането на нечии икономически интереси, „Кинтекс“ започна да привлича все по-голям финансов ресурс. Явно всичко това привлече голямо внимание към дружеството и увеличи апетитите за неговото управление“, подчертава Александър Михайлов.

„Историята, че съм в конфликт на интереси се тиражира в медии със съмнителен произход още от 2018 г. – именно затова предоставих цялата обективна информация на министъра на икономиката и индустрията с нарочен доклад. Документите са категорични – никога не съм бил в такъв конфликт, не съм и към момента“, подчертава бившият изпълнителен директор. Той разяснява, че на негово име преди годни е била регистрирана фирма, която никога не е реализирала дейност и която е надлежно декларирана във всичките му декларации пред КПКОНПИ, в това число и в докладите му до министъра.

Вече бившият изпълнителен директор съобщава, че е написал четири последователни доклада до министъра на икономиката и индустрията през последните 3 месеца. „Във всеки информирах за процесите в дружеството, за проблемите и перспективите. Всеки от тях завършваше с молба за среща с министъра, но такава никога не бе проведена“, подчертава той. Михайлов счита, че именно икономическите интереси са причини за неговото освобождаване и посочва, че това дори е било обяснено в предоставените документи до принципала в лицето на Министерството на икономиката и индустрията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама